Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА промени решението си да санкционира Хамилтън с 2 наказателни точки

ФИА промени решението си да санкционира Хамилтън с 2 наказателни точки

6631
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Стюардите на ФИА промениха решението си да санкционират Люис Хамилтън и с 2 наказателни точки освен с десетте секунди за нерегламентирани тренировъчни стартове преди Гран при на Русия. Ситуацията бе забелязана след излизането на англичанина от питлейна и разследвана. Той получи наказанието по време на състезанието, в което водеше.

Впоследствие обаче от Мерцедес оспориха решението с довода, че пилотът е действал по инструкции, а не по собствено усмотрение. От тима визират разговора, при който Хамилтън попита може ли да направи тренировъчния си старт по-далеч. Отговорът от питуола е утвърдителен. Двете наказателни точки вдигнаха този актив на Люис до общо 10. При 12, натрупани в рамките на 12-месечен период, следва забрана за участие в един старт.

Тази част от санкцията на Хамилтън стюардите замениха с 25 000 евро глоба за Мерцедес.

В решението се казва:

„Стюардите получиха информация от отбора, че пилотът на автомобил №44 е получил инструкция от екипа да изпълни тренировъчен старт на неправилно място. Това бе потвърдено посредством аудио комуникацията между тима и състезателя. Въз основа на информацията стюардите заменят наказателните точки и глобяват отбора с €25 000.“

Хамилтън бе крайно недоволен от наказанието и го нарече абсурдно. Освен това заяви, че това е опит да бъде спрян. Шефът на тима Тото Волф каза, че санкцията е твърде сурова.