Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА провери двигателите на Ред Бул по молба на Мерцедес

ФИА провери двигателите на Ред Бул по молба на Мерцедес

59
0
Себастиан Фетел

Проверка и изясняване поведението на двигателите Рено на Ред Бул са поискали от Мерцедес през последните дни. Действията на тима от Бракли са продиктувани от подозрения, че шампионите не спазват напълно духа на правилата и има нещо нередно в картите за управление на агрегатите им.

Според различни информации ФИА са получили аудиозапис на звука от моторите на Себастиан Фетел и Марк Уебър, както и анализ. Твърди се, че преди определени завои Ред Бул прекъсват работата на повече цилиндри, отколкото е допустимо. Според правилата максималният брой неработещи цилиндри може да е четири при намаляване на скоростта, докато за „биковете“ се носят предположения, че остават да работят три и дори два в конкретни криви.

От федерацията са приели анализа и са го разгледали внимателно. Проверени са и картите за управление на Рено при Ред Бул, като в крайна сметка не е открито нищо нередно.

Само преди дни шефът на Мерцедес в F1 Рос Браун заяви, че голямото внимание, отделяно на задното крило и свързаните с него системи в F1 W03, всъщност измества фокуса от изпускателните системи на други екипи. Според него не всичко е наред при тимове, които не назова, като освен това добави, че не възнамерява да подава контестации.

В настоящата ситуация пък вицепрезидентът моторспорт на Мерцедес Норберт Хауг обясни, че в тима просто искали да разберат какво става.

Става дума за нещо съвсем нормално и в това отношение разбирам искащите изясняване на ситуацията с нашето задно крило – допълни той. – Не заплашваме да протестираме, просто да разберем какво се случва. Нямаше да сме си свършили добре работата, ако не бяхме поискали разяснение.