Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА раздаде призовете за 2012 г.

ФИА раздаде призовете за 2012 г.

37
0
Бърни Екълстоун,Дейвид Култард,Жан Тод,Кристиан Хорнер,Себастиан Фетел

Световната автомобилна федерация раздаде купите за сезон 2012 г. в автомобилните категории, които администрира, на гала вечер в Истанбул (Турция).

Победителите в шампионатите и техните подгласници получиха призовете, за които се бориха толкова упорито през изминалия сезон.

Както казах и миналия път, това е нещо, което не искаш да връщаш — заяви трикратният шампион във Формула 1 Себастиан Фетел. — Спечелването на три поредни титли с Ред Бул кара всички ни да се чувстваме много горди. Сезонът имаше много върхове и спадове и тимът натисна здраво накрая. В бокса и във фабриката всички свършиха невероятна работа. Подкрепата от Рено също бе невероятна.

Ред Бул постигнаха успеха си по-трудно, отколкото през 2011 г. Равносметката им на финала обаче бе 7 победи, още 7 подиума, 8 полпозишъна и 7 най-бързи обиколки. Шефът на екипа Кристиан Хорнер, който взе купата за конструкторската титла, определи постижението като феноменално.

Фернандо Алонсо (Ферари) и Кими Райконен (Лотус) взеха трофеите за второ и трето място в тазгодишното Гран при първенство.

Себастиен Льоб и Даниел Елена пък бяха поздравени с продължителни овации на крака за деветата си поредна титла в световния рали шампионат. Екипажът има 76 победи в своите 164 WRC старта и бе непобедим в продължение на почти цяло десетилетие.

Наистина съм развълнуван, тъй като това е краят на една красива история — заяви Льоб. — С Даниел изкарахме невероятни, фантастични години с отбора си, печелехме ралита и шампионати, изживяхме прекрасни моменти. Никога не е лесно да вземеш решение да спреш и се чувствам развълнуван, защото слагаме края на една ера. Но сега ни предстоят нови предизвикателства заедно със Ситроен и нямам търпение да започна следващото приключение.