Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА разясни правилото за две движения при защита от изпреварване

ФИА разясни правилото за две движения при защита от изпреварване

129
0

ФИА разясни правилото за това какви движения при защита срещу изпреварване са позволени и какви не във Формула 1. Според федерацията ако даден пилот при дефанзивна маневра направи две такива в една и съща посока, като между тях има пауза, то той може да получи наказание.

Уточнението идва след случилото се между Люис Хамилтън и Себастиан Фетел в Русия, когато пилотът на Ферари сви рязко вдясно, за да не позволи на британеца да го изпревари при спирането за завой 2.

Тогава действия от стюардите не последваха, а Чарли Уайтинг от ФИА обясни, че наказание за Фетел не е имало, тъй като маневрата му не може да бъде разгледано като две отделни движения, защото тя е била в една и съща посока.

Уайтинг обясни обаче, че отсега нататък ако даден пилот направи две движения в една и съща посока при защита и между тях има пауза, то ще бъде разглеждано като нарушение на правилата и може да последват наказания.

„Когато за първи път видях инцидента в Русия от онборд камерата на Люис, си помислих, че Фетел направи две движения, каза Уайтинг. – Но когато го видяхме от различните камери на трасето, ни изглеждаше като една маневра с колебание. Не изглеждаше като две отделни движения и затова стюардите не наложиха наказание.“