Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА разследва Строл заради инцидент по време на уикенда в Катар

ФИА разследва Строл заради инцидент по време на уикенда в Катар

1876
0
Ланс Строл, Астън Мартин
Ланс Строл, снимка Астън Мартин

ФИА разследва Ланс Строл заради инцидент по време на уикенда в Катар. Федерацията иска да разбере дали канадецът е извършил нарушения след прибирането си в гаража на Астън Мартин след края на квалификацията в Лосаил.

Строл привлече вниманието по време на петъчната квалификация в Катар. Тогава той отпадна още в Q1. Канадецът не скри разочарованието си и изхвърли волана при излизане от автомобила си. После Строл избута своя личен треньор Хенри Хау, който се опитваше да насочи канадеца към закрития парк

Малко по-късно канадецът даде доста кратко интервю пред Sky Sports F1. В него той бива доста лаконичен и използва не толкова приятни думи.

Действията на Строл предизвикаха доста коментари в социалните мрежи и дори привлякоха вниманието на ФИА. Ръководният орган започна да провежда разследване на случилото се в квалификацията за Голямата награда на Катар.

ФИА също така съобщи, че е изпратила служител по съответствието. Той трябва да говори със Строл във връзка с няколко инцидента, които може да са нарушили правилата, политиките и процедурите на ФИА по време на Гран при на Катар.

Засега няма официална информация за това кои правила е нарушил Строл. Най-вероятно те са свързани със случилото се в бокса на Астън Мартин в петък вечерта.

„Служителят по съответствието на ФИА е в процес на обсъждане с Ланс Строл във връзка с няколко инцидента, които може да са нарушили правилата, политиките и процедурите на ФИА по време на Гран при на Катар“, каза говорител на федерацията.

Изпълненията на Строл вероятно ще попаднат под егидата на общата клауза за нарушаване на репутацията в Международния спортен кодекс на ФИА. В член 12. 2. 1. в се посочва, че състезател се счита за извършил нарушение, ако бъде признат за виновен за: „измамно поведение или действие, което накърнява интересите на състезанието или интересите на моторния спорт като цяло“

Това правило беше нарушено от Макс Верстапен през 2018 г. Тогава той избута Естебан Окон след края на Гран при на Бразилия. Преди това двамата имаха удар, който коства победата на трикратния световен шампион. Вследствие на тези действия, Верстапен трябваше да положи два дни общественополезен труд

Поведението на Строл бе критикувано от много хора. Шефът на Астън Мартин Майк Крак обаче не е разтревожен от случилото се в Катар.

„Мисля, че емоциите са това, което искаме от спортистите. Ако реагират прекалено остро, ги съдим бързо. Не знам дали това е правилно или грешно“, каза Крак.

„Трябва да внимаваме с това. Искаме да го видим, защото тогава имаме за какво да говорим. Но мисля, че се стига твърде далеч, когато 10 души седнат на дивана или в климатизирана стая и кажат „това е прекалено много или не можеш да направиш това“. Бих казал, че трябва да имаме малко повече уважение към състезателите и към елитните спортисти като цяло“, добави шефът на Астън Мартин.