Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА също коментира решението на F1 да не допусне Андрети на стартовата...

ФИА също коментира решението на F1 да не допусне Андрети на стартовата решетка

1308
0
ФИА F1
снимка: Спас Генев

ФИА също коментира решението на F1 да не допусне Андрети на стартовата решетка. Федерацията публикува изявление, в което обясни, че „води диалог, в който да определи следващите стъпки на този процес“.

Андрети направи няколко неуспешни опита да влезе в F1. Американската компания пробва да закупи Хаас и Заубер. В крайна сметка обаче двата екипа отказаха да бъдат придобити от американците, въпреки примамливите оферти

В началото на 2023 г. Андрети направи пореден опит да влезе в F1. Този път тимът обедини усилия с Кадилак. Това доказа колко сериозни са намеренията на Майкъл Андрети. Бившият пилот на Макларън обеща да доведе Дженерал Моторс, стига ФОМ и ФИА да одобрят проекта му за участие в шампионата.

Проектът на Андрети и Кадилак беше приветстван от Мохамед бин Сулайем. Президентът на ФИА даде благословията си и направи всичко възможно, за да помогне на американците. От ФОМ и Либърти Медия обаче не бяха никак ентусиазирани относно разширяването на стартовата решетка. Според тях, всеки един нов отбор трябва да носи определена стойност на F1.

Андрети подаде заявка за участие в F1, която беше одобрена от ФИА. В същото време федерацията отхвърли всички други заявки на отбори като Хайтек, Panthera Team Asia и др. Според ФИА, американците са отговорили на всички критерии, които се изискват за присъединяване към F1.

Пред Андрети Кадилак обаче останаха още няколко препятствия. Американците трябваше да постигне търговско споразумение с ФОМ и да получи одобрението на всички 10 екипа на стартовата решетка. По-голямата част от тях бяха твърдо против добавянето на още отбори на решетката. Единствената подкрепа за проекта на Андрети дойде от Макларън и Алпин. Френският производител дори беше готов да доставя задвижващи системи на потенциалния участник във Формула 1.

Преговорите между Андрети и F1 продължиха няколко месеца. В крайна сметка стана ясно, че ръководството на шампионата е отхвърлило заявката за участие на американския екип за 2025 и 2026 г. От F1 обясниха и мотивите си за това решение

Същевременно Андрети Глобал и Марио Андрети публикуваха свои изявления. Световният шампион от сезон 1978 заяви, че е „съкрушен“ от решението на F1. Някои пилот от Индикар също изразиха възмущението си от решението на ФОМ да не допусне толкова сериозен отбор на грида.

Днес ФИА също коментира решението на Формула 1 по случая с Андрети. Федерацията обясни, че възнамерява да продължи дискусиите с ФОМ по този въпрос.

„ФИА отбелязва съобщението на ръководството на F1 във връзка с процеса на изразяване на интерес от страна на нови отбори към световния шампионат на ФИА Формула 1. Започваме диалог, за да определим следващите стъпки“, се казва в изявлението на ФИА.