Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марио Андрети: Съсипан съм. Нищо друго няма да кажа

Марио Андрети: Съсипан съм. Нищо друго няма да кажа

3927
0
Марио Андрети
Марио Андрети; снимка: Индикар

Марио Андрети заяви, че е съсипан от отказа на Формула 1 да допусне проекта на сина му Майкъл до световния шампионат. Последната част от проучванията бе за комерсиалните въпроси. Тя бе проведена от ръководството на спорта от страна на Либърти Медия. Заключението бе оповестено днес и гласи, че според F1 проектът на Андрети няма да допринесе достатъчно за шампионата, за да одобри кандидатурата му. Оставена е възможност за ново кандидатстване – за сезон 2028 със задвижваща система GM. Не е ясно обаче как ще повлияе сегашното отхвърляне на проектите на Андрети и GM.

„Съсипан съм. Нищо друго няма да кажа, защото не намирам други думи освен „съсипан““, написа Марио Андрети в социалните мрежи

83-годишният Марио Андрети е световен шампион във Формула 1 за 1978 г. Той бе най-големият поддръжник на проекта на сина си. Лобира упорито за него и използва всичките си връзки в опити да му помогне. Прочутата фамилия, която в Съединените щати дори определят като „кралското семейство на автомобилния спорт“, не успя да убеди ръководството на F1. По-рано ФИА одобри кандидатурата на Андрети.

Компанията на Майкъл Андрети – Андрети Глобал – участва в редица други шампионати в автомобилния спорт. Сред тях са Индикар, Формула Е, Extreme E.

Реакцията на фенове, пилоти и представители на медиите относно новината за отхвърлянето на Андрети бе изключително остра. Фактът, че е оставена отворена вратичка за 2028 г., изобщо не смекчи ситуацията.

„Автомобилен шампионат, който иска да се разширява в Америка. Но не позволява на американски отбори да участват. Има смисъл.“

„Няма проблем. Дръжте си десетте отбора. Ние ще имаме 27 коли в рамките на секунда само след няколко седмици, както и никаква идея кой ще спечели състезанието в неделя сутрин. Всичко най-хубаво. LFG (от англ. – let’s fucking go), Индикар“, написа Скот Маклоклън.

„Брад Пит наистина стигна до F1 грида преди Андрети… Тъжно“, гласеше коментар на фен.

„Наистина изгубих уважение към F1 днес. Техните мотиви са откровено неуважителни, ужасяващо извън общия тон и молбите на феновете. За щастие на Андрети много от нас следват отбора извън F1“, бе друг коментар.