Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА ще се постарае да премахне грозните носове за догодина

ФИА ще се постарае да премахне грозните носове за догодина

62
0
Сам Майкъл,Чарли Уайтинг

Международната автомобилна федерация (ФИА) ще се постарае да премахне грозните носове на болидите от Формула 1 за следващия сезон. Сега обаче положението е установено, заяви техническият делегат и рейсдиректор на организацията Чарли Уайтинг.

Носовете, решени в доста различни интерпретации на новите правила, бяха сред основните обсъждани теми от началото на представянията на колите и по време на първите тестове. Решенията бяха оприличавани на различни животни и определяни като откровено грозни, макар че се чуха и гласове в защита на конструкторите.

Ние правим правилата и не можем да задълбаваме в това дали носовете са естетически издържани – заяви Уайтинг пред немското издание Auto Motor und Sport. – Вълнува ни това дали изпълняват целта, предвидена при създаването на тези изисквания. И ако не са опасни, трябва да се примирим с външния вид. Работихме в името на всички, но не сме дизайнери.

Уайтинг вече обяви всички носове за легални. Тъй като отделни интерпретации обаче не удовлетворяват федерацията като въплъщение на духа на правилата, то за 2015-та вероятно ще има ново изискване за симетрия. То ще засегне настоящото решение на Лотус: при Е22 носът е разделен на две части, едната от които е по-дълга.

Допълнително ще се повиши степента на деформация при краштестовете в предната част – това е с цел елиминирането на силно изтънената челна част от някои носове. ФИА възнамерява да забрани и резкия преход от много тясна към значително по-широка част в тази област на колите.