Начало Избрани ФИА ще използва AI за следене ограниченията на пистата Ред Бул Ринг

ФИА ще използва AI за следене ограниченията на пистата Ред Бул Ринг

722
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА ще използва AI (от англ. Artificial Intelligence – изкуствен интелект) за следене ограниченията на пистата Ред Бул Ринг. Организаторите на Гран при на Австрия от трасето в Шпилберг взеха мерки, за да се спазват посочените от рейс контрола лимити. Вече бяха поставени нови, 2,5 м зони за сигурност с чакъл на последните два завоя – девети и десети. Освен това бордюрът на излизане от външната страна на четвърти завой е стеснен. Така автомобилите се приближават до друга чакълена зона за сигурност. Добавянето на AI също е част от мерките, след като през миналата година ФИА разследва над 1200 потенциални нарушения след финала на състезанието.

Системата ще работи с помощта на сини линии, намиращи се между бялата линия и излизането от завои. Бялото означение е край на пистата. То бе посочено като ограничение, след като имаше дискусии кога един болид се смята за нарушил граница на пистата. Чрез синята линия автоматизираната технология ще идентифицира кога кола е излязла изцяло от трасето. Логиката е, че ако един автомобил е напълно извън пистата, то ще се вижда синьото и това ще бъде засичано автоматично. Освен регистриране на нарушения системата ще помага за по-бързото взимане на решения.

AI системата се е „обучавала“ досега през сезона във Формула 1 на други писти. Била е въведена първо в Абу Даби в края на състезателната 2023 г.

Първоначално е била захранена със снимки и видео клипове – на лимити и нарушаването им. След това е изпробвана на реални трасета. В Испания миналия уикенд е била генералната репетиция преди първото ѝ официално използване. Рейс контролът има последната дума, а ще разглежда и такива излизания от пистата, които изкуственият интелект не може да определи дали са нарушения или не.

Рейс контролът на определени трасета от календара определено има нужда от помощ при засичане на нарушенията с излизане от границите на пистата. Съдействието на хората от дистанционния контролен център на ФИА в Женева досега явно не бе достатъчно. В Съединените щати през миналия сезон например някои нарушения останаха незасечени, съответно непроверени и ненаказани заради неправилно позиционирана на Circuit of the Americas камера. Засечено е многократно преминаване на Серхио Перес извън пределите на пистата. Понякога с разлика от 20 см спрямо бялата линия. Следящата шести завой камера обаче не бе насочена точно към върха на кривата и съответно провиненията не бяха засечени.

На въпрос как се е случило и допуснато ли нарушения да останат ненаказани от ФИА отговориха, че „наличните доказателства не са били достатъчни за точното определение дали е имало преминаване на границата“

От федерацията допълниха, че ще актуализират инфраструктурата си за наблюдение. Изявлението на практика означаваше, че във ФИА вероятно са напълно наясно, че е имало проблем, надпреварата на COTA обаче е приключила, изтекли са всички възможни срокове за проверки и сезирания и съответно разследване нямаше.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Red Bull Ring (@redbullring)