Начало Избрани ФИА ще предприеме мерки, за да избегне повторение на инцидента с Окон...

ФИА ще предприеме мерки, за да избегне повторение на инцидента с Окон в бокса

3614
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Пирели

ФИА ще предприеме мерки, за да избегне повторение на инцидента с Естебан Окон в бокса на пистата в Баку. Федерацията обяви, че ще направи всичко възможно, за да не се получават отново случаи, в които има хора, които са разположени толкова близо до преминаващи автомобили от F1.

Окон потегли от бокса по време на днешната Гран при на Азербайджан. Пилотът на Алпин реши да използва най-твърдите смеси и да заложи на алтернативна стратегия.

Окон до последно се надяваше на късна кола за сигурност или червен флаг, които да му предоставят възможност да безплатен бокс. В крайна сметка обаче това така и не се случи, заради което Окон и Нико Хюлкенберг направиха спирания за меки гуми в последните обиколки на състезанието

Междувременно редица фотографи и персонал на F1 вече бяха започнали да навлиза в питлейна, за да посрещат победителя Серхио Перес. Въпреки това не бе поставена предпазна бариера, което принуди Окон да намали скоростта и да избегне удар с някои от събралите се хора.

ФИА забеляза инцидента и веднага извика своите представители, за да обяснят какво точно е станало.

Ръководният орган призова за незабавни мерки по отношение на протокола от питлейна в края на състезанието в Баку. Затова ще допринесат ръководството на F1 и ФИА. Така трябва се гарантира, че подобни случаи няма да се повторят.

„Стюардите изслушаха представителите на ФИА и установиха, че съответните представители са предприели стъпки за създаване на зоната на закрития парк. Те също така са разрешили на медиите и други служители да се събират в началото на питлейна и на питуола по време на последната обиколка на състезанието, докато питлейнът все още е бил отворен по време на питстопа на Естебан Окон“, се казва в бюлетин на ФИА.

„Отбелязахме, че не е необичайно представителите да допускат такива лица в питлейна непосредствено преди края на състезанието. Такива неща са в обичайния ход на подготовката за затворен парк и церемонията за подиума. В този случай обаче имаше един пилот, който трябваше да мине през бокса в последната обиколка. Това създаде много опасна ситуация за тези хора, които бяха в питлейна по това време.“

„Хубаво е, че няма сериозни последици от случилото се днес. Подчертахме, че изискванията за осигуряване на безопасно и организирано събитие са от първостепенно значение. Това беше признато от екипа на ФИА.“

„Разгледахме подробно съответните процедури и протоколи с представителите на ФИА. Поискахме от тях да предприемат незабавни стъпки за преразглеждане на тези процедури и протоколи със съответните заинтересовани страни (включително FOM, отборите и ФИА). Така ще се гарантира, че тази ситуация няма да се повтори.

„Представителите на ФИА изразиха съжалението си за случилото се и ни увериха, че ще направят това навреме за следващото събитие.“

Самият Окон също коментира случилото се по време на влизането му в бокса в края на състезанието в Баку.

„Това не е нещо, което искаме да виждаме. Не разбирам защо започваме да подготвяме подиума и церемонията когато все още се състезаваме и става една обиколка до края. Все още имаше хора, които не са спирали в бокса“, сподели Окон.

„Пристигам с 300 км/ч [186 мили в час], спирам много късно и виждам бариерите и хората наоколо. Това е лудост. Днес можеше да се случи голям, голям инцидент. Това определено трябва да се обсъди, тъй като е нещо, което не искаме да виждаме. Ако пропусна точката на спиране, тогава щеше да стане голяма катастрофа.  В крайна сметка  това си беше луд момент“, добави пилотът на Алпин.