Начало Избрани ФИА ще разследва случилото се в началото на Гран при на Япония

ФИА ще разследва случилото се в началото на Гран при на Япония

3792
0
Гран при на Япония 2022
снимка, Ред Бул Контент Пуул

ФИА ще разследва случката в началото на Гран при на Япония. Федерацията гарантира, че направи задълбочена проверка на спорните моменти след старта на състезанието на пистата Сузука.

Надпреварата в Япония започна при тежки и трудни метеорологични условия. Пилотите решиха да потеглят с интермедии. Този избор на гуми не беше напълно подходящ, тъй като асфалтът ставаше все по-наводнен.

В края на първата обиколка Карлос Сайнц загуби контрола над своя автомобил и катастрофира. Испанецът отнесе няколко рекламни пана, които се озоваха на пистата. Няколко мига след това Пиер Гасли мина върху едно от тях, което се заби в предната част на болида на Алфа Таури. После френският състезател мина покрай влекач, който бе на трасето, за да прибере колата на Сайнц.


Заради лошата видимост в Гран при на Япония бе създадена изключително опасна ситуация, която напомняше на тази с Жулс Бианки през сезон 2014. Тогава френският състезател се удари в трактор, който бе на трасето, за да отстрани болида на Адриан Сутил. Няколко месеца по-късно бившият пилот на Маруся почина в болница в Ница.

Пилоти от F1, сред които Пиер Гасли, Серхио Перес, Николас Латифи и Себастиан Фетел предупредиха екипите си за наличието на влекачи. Единият от тях беше разположено на изхода на фибата, а другият- на подхода към завоя Spoon. Голяма част от състезателите шофьори изразиха загриженост относно наличието на кран в тези толкова тежки атмосферни условия.

„Не бива да виждаме такива неща. През 2014 г. се случи нещо, което всички помним. Мисля, че трябва да си вземем поуки от него“, каза Льоклер. Пилотът на Ферари е изключително близък със семейството на Бианки.

Според ФИА, нормалната практика е премахването на отпаднали автомобили да се случва само в условията на кола за сигурност и червен флаг. Ръководният орган заяви, че е взел под внимание опасенията на пилотите по време на състезанието в Япония.

„Поради конкретните обстоятелства, както и предвид обратната връзка с редица пилоти, ФИА започна задълбочен преглед на събитията, свързани с използването на транспортни средства с влекачи по време на Гран при на Япония. Това е част от обичайната практика за обобщаване и анализ на всички инциденти в състезанията. Така ще се гарантира непрекъснато подобряване на процесите и процедурите в състезанията.“