Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА трябва да се вслушва повече в пилотите, заяви Норис

ФИА трябва да се вслушва повече в пилотите, заяви Норис

588
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис; снимка: Макларън

ФИА трябва да се вслушва повече в пилотите, заяви Ландо Норис от Макларън след проблемите с бетонна стена на пистата в Маями по време на уикенда там. Карлос Сайнц (Ферари) и Естебан Окон (Алпин) катастрофираха на едно и също място на 14-15-ти завои. Ударите им бяха тежки и имах последствия и за двамата пилоти, включително по време на състезанието. Призивите на състезателите да се постави допълнителна бариера на бетонната стена обаче бяха пренебрегнати от ФИА.

„Мисля, че пилотите вероятно ще обсъдим нещата помежду си, както и с ФИА в Барселона. Учим се от грешките си и се надяваме и този път да си вземем поука от станалото. Ние като пилоти разбираме нещата по начин, който тези, които не управляват колите, не могат. Просто мисля, че е важно когато даваме съвет, той да бъде чут и да има предприети действия“, посочи пилотът на Макларън.

„В конкретния случай според мен имаше далеч по-сериозни последствия от липсата на Tecpro бариера, отколкото щеше да има при наличие на такава. Заявихме нещо, нищо не последва, случи се още един инцидент и бе дори по-тежък от първия. Мисля, че просто трябва да се вслушват в нас. Ние караме колите. Наясно сме с някои неща далеч повече, отколкото ФИА. Те са наясно с други повече от нас“, заяви Норис

Британският състезател допълни, че според него е необходима обща работа.

„В момента обаче не изглежда като да ни чуват особено“, каза още той.

Окон сподели след Гран при на Маями, че е бил на 50% като физическа форма вследствие на катастрофата си в събота там. Ударът бе толкова сериозен, че шасито му бе пукнато и той не можа да кара в квалификацията. Сайнц пък имаше болки във врата и също не се чувстваше съвсем добре. Неговата катастрофа бе в петък по време на свободните тренировки. Испанският състезател на Ферари спорил с Нилс Витик по време на пилотския брифинг относно бариерите. Рейс директорът на ФИА заявил, че според симулациите на мястото нямало никаква нужда от Tecpro.

„В живота не може сляпо да се следват симулации. Реалността не винаги съвпада с данните. И това е достатъчно често очевидно в развоя на автомобилите“, отговорил Сайнц.