Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА уточни по какво ще е разрешено да работят титулярите в теста...

ФИА уточни по какво ще е разрешено да работят титулярите в теста на Силвърстоун

44
0
гуми,Пирели

Титулярните пилоти от Формула 1 няма да са стриктно ограничени да работят единствено и само по новите гуми на Пирели по време на теста от 17 до 19 юли на пистата Силвърстоун. Това стана ясно след уточнение от страна на ФИА относно участието им в изпитанията.

Международната автомобилна федерация промени формата на теста, който по начало бе предназначен за млади състезатели. Целта бе да се направят необходимите проби на новата гама на Пирели, за да се елиминират проблемите от началото на сезона и видените по време на Гран при на Великобритания. Първоначално бе заявено, че титулярите ще могат да се трудят единствено по продуктите на италианската компания. От ФИА дори обявиха, че ще изпратят свои наблюдатели, за да се уверят, че пилотите няма да се занимават с други неща по болидите.

След като на Нюрбургринг обаче бе повдигнат въпроса какъв е смисълът от пускането на титуляри в теста, след като няма да имат право изобщо да пипат настройки и т.н., ФИА изпрати уточнение до екипите какво точно е позволено и какво не. От федерацията се съгласиха, че ще може да се извършва работа по баланса на колите с новите гуми.

По време на уикенда за Гран при на Германия освен това стана ясно, че след срещата на спортната работна група на немското трасе титулярите ще имат право на един пълен ден тестове. Вариант е двама състезатели на един отбор да карат по половин ден, но от екипите не са единодушни дали това би било от полза, а някои пилоти дори не искат да ходят на изпитанията.

Ако на разположение е само един тип гуми, то едва ли пробите ще могат да се нарекат тестове за гуми. Просто ще си е обикаляне на пистата. Затова и не мисля да участвам. Достатъчно съм карал на Силвърстоун – обясни Дженсън Бътън (Макларън).

В тима от Уокинг не бяха съвсем сигурни как ще разпределят трите дни между състезателите си. Спортният директор Сам Майкъл заяви, че тази седмица ще се обсъжда и ще се вземе решение за подхода на Макларън към изпитанията.

В същото време Фернандо Алонсо си промени мнението след уточнението на ФИА. Двукратният световен шампион нямаше намерение да кара на теста на Силвърстоун и го заяви преди уикенда в Германия. След уточнението от страна на ФИА обаче нещата не стоят по същия начин за пилота на Ферари:

– При пристигането ни в четвъртък (на Нюрбургринг) тестът на Силвърстоун не изглеждаше толкова важен, тъй като се предполагаше, че титулярите ще изпитват единствено гуми. След казаното от ФИА изпитанията вече имат повече смисъл. Ако отборът ми се обади, съм готов да участвам.

Пирели пък обясниха, че на теста ще има два типа гуми – три комплекта хард и два комплекта медиум на кола на ден.