Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА вика F1 отборите на среща за обсъждане бъдещето на спорта

ФИА вика F1 отборите на среща за обсъждане бъдещето на спорта

21
0
grid girls,Формула 1

Отборите от Формула 1 са поканени на среща с ФИА в Женева на 22 януари. Идеята на събирането е да се обсъдят бъдещето на спорта и в частност ограничаването на бюджетите.

Решението за поставяне рамки на разходите бе оповестено в края на миналата година, като до юни 2014-та специална работна група е натоварена с изработване на изискванията за това. Засега обаче не е уточнен дневен ред на срещата.

Основният въпрос, който вероятно ще се дискутира на събирането, е кои области от дейността на отборите ще засегне ограничението на разходите. Международната федерация ще се опита да въведе този път лимита, след като предишният й президент Макс Мозли не успя да прокара идеята.

Определянето на горна граница на бюджетите не бе прието еднозначно между отборите. Според по-малките екипи като Заубер и Форс Индия например това е може би единственият вариант за оцеляване с оглед на факта, че тази година ще се похарчат повече пари от когато и да било заради увеличаване стойността на двигателите и допълнителните системи за задвижване.

Ферари пък предложиха да се прилагат различен тип ограничения, като се взимат предвид конкретните нужди на тимовете.

Предложихме нещо различно от еднаквия към всички подход, защото говорим за нещо, което ще има ефект само върху по-големите отбори – не върху малките – заяви шефът на Скудерията Стефано Доменикали. – Защо да не помислим за вариант всеки екип да харчи толкова, колкото печели? Може да се запази баланс между приходи и разходи, но според конкретната ситуация на отделните отбори.

Началникът на Лотус Ерик Булие обаче посочи, че основният проблем е финансовата структура на спорта. Настоящата е така изградена, че броени отбори имат шанс за високи доходи и съответно успех. Подобно мнение изрази и колежката му от Заубер Мониша Калтенборн. Според нея нищо няма да стане, докато не се промени разпределението на приходите.

По принцип има само три-четири отбора, които могат да си позволят да харчат два пъти повече от средния бюджет на останалата част от грида. За мен проблемът не е в това какви пари хвърлят те. Но нас ни е нужна конкуренция, повече екипи да се борят за подиуми. Един и същи победител, както се случва напоследък, може да се окаже опасен за F1. В падока ни е необходима стабилност, така че повече отбори да имат шанс да се намесят в битката за шампионата – заяви Булие.

Въпросът с доминацията на Ред Бул се обсъжда от доста време насам, като дискусията стана особено актуална през втората половина на сезон 2013 г. Себастиан Фетел спечели тогава 9 поредни надпревари и се заговори за отлив на аудитория и спад на интереса към Формула 1 като цяло. Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че на тима от Милтън Кийнс не му е скучно да побеждава. Колегата му от Макларън Мартин Уитмарш пък сподели, че според него в последните шампионати е имал много интересни надпревари и спортът е прибързал с някои изводи около представянето на Фетел.

В същото време финансовата структура е такава, че Лотус, които предизвикваха Ред Бул през немалка част от миналия сезон, бяха принудени да вземат пилота с най-голям спонсорски пакет, за да закрепят финансовото си положение. Кими Райконен напусна тима от Енстън, като една от основните причини бе неизплащането на заплатата му. Грижи с парите имаха и в Заубер, където стабилизираха ситуацията към края на 2013-та.