Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА забрани изпреварванията в бокса

ФИА забрани изпреварванията в бокса

1771
0
движение в бокса
снимка, Пирели

ФИА забрани изпреварванията в бокса. Решението на федерацията идва след действията на Макс Верстапен във втората свободна тренировка на пистата Яс Марина.

Верстапен привлече вниманието към себе си във втората тренировка на Яс Марина. Тогава той си проби път и изпревари няколко болида на изхода към тунела. Трикратният световен шампион дори заяви колегите си да се „размърдат“ малко

Действията на Верстапен не бяха нарушение на правилника, заради което той не бе разследван. От друга страна фактът, че това може да създаде опасност заради тесния бокс, бе взет под внимание от рейс контрола.

Днес състезателният директор на F1 Нилс Витик забрани изпреварванията в бокса в остатъка от уикенда в Абу Даби. По този начин ще се избегне повторение на събитията от вчерашния ден.

В преработените бележки за събитието, които бяха изпратени на отборите в тази сутрин, Витик заяви: „Изпреварването е забранено на изхода от бокса. Изключение се прави само ако някой автомобил не забави ход при очевиден проблем.“

В петък най-забележителният момент за Верстапен беше, когато той си проби път пред Джордж Ръсел. След това се оказа, че пътят му е блокиран за кратко от Люис Хамилтън и бе близо до това да се блъсне в стената.

След това Верстапен бе задържан за кратко от Пиер Гасли. Нидерландецът в крайна сметка изпревари пилота на Алпин на излизане от бокса.

Изпреварванията в бокса се превърнаха в тема за разговор напоследък, тъй като ФИА се опитва да намали проблемите с трафика в квалификациите.

Сега пилотите са принудени да се придържат към максималното време за обиколка за изпреварване в квалификациите. Затова те опитват да създават разлики на изхода на питлейна, което предизвика допълнителни проблеми.

В Бразилия тази година ФИА разреши изпреварването на изхода от питлейна, за да предотврати блокирането на автомобилите един друг. Това отново предизвика проблеми, тъй като пилотите смятаха, че това не е най-безопасното решение. Тогава Верстапен отново стана център на внимание, след като изпреварваше своите съперници на изходна на също толкова тесния бокс в Интерлагос.