Начало Избрани Чандок: Ред Бул трябва да опита да привлече Норис

Чандок: Ред Бул трябва да опита да привлече Норис

983
0
Ландо Норис
Ландо Норис, снимка Макларън

Карун Чандок смята, че Ред Бул трябва да привлече Ландо Норис. Според бившия пилот от F1, отборът от Милтън Кийнс трябва да действа по-настоятелно, ако иска да си осигури услугите на пилота на Макларън.

Норис направи дебюта си в F1 през сезон 2019. Оттогава британецът има шест подиума с отбора на Макларън, но все още не е записал първата си победа. 23-годишният състезател бе много близо до спечелването на последната Гран при на Русия, но в крайна сметка се размина с първия си успех в F1 заради внезапната промяна във времето и грешната стратегия на неговия отбор.

Британецът се представя все по-добре с напредване на времето, което прекарва в F1. Тази година той финишира на трета позиция в Гран при на Емилия Романя. По този начин Норис бе единственият състезател на почетната стълбица през сезон 2022, който не е от водещите три отбора на стартовата решетка.

Норис е един от високо оценяваните млади пилоти в F1. В началото на годината той подписа ново споразумение с Макларън, което ще го задържи в отбора до 2025 г. За момента едва ли някой отбор ще реши да откупи договора на британеца. От друга страна няма толкова голяма гаранция, че той ще остане в Уокинг до края на кариерата си. В момента британският тим се представя доста колебливо след влизането в сила на новите технически правила. През последните години Макларън се срина от трето на пето място при конструкторите. В допълнение, екипът се раздели с досегашния си ръководител Андреас Зайдл.

Норис е бил наблюдаван и от Ред Бул. Това бе потвърдено както от Кристиан Хорнер, така и от д-р Хелмут Марко. Британецът дори разкри, че Норис е бил близо до преминаване в академията на Ред Бул.

„През годините сме разговаряли с Ландо няколко пъти. Всеки път, когато се свързвахме с него, той подписваше с Макларън няколко дни по-късно“, сподели Хорнер. „Норис има дългосрочен договор с Макларън и изглежда, че ще остане там още няколко години.“

За момента Норис няма как да се озове в Ред Бул. В началото на годината австрийският отбор удължи споразумението си с Макс Верстапен до 2028 г. Няколко дни след края на старта в Монако Перес подписа нов двугодишен договор с тима от Милтън Кийнс. Това на практика не остави място за Пиер Гасли, който в крайна сметка реши да премине в Алпин.

Чандок коментира бъдещето на състава на Ред Бул и по-специално позицията на Перес по време на последния обзор на сезона на медията Sky Sports F1. Бившият пилот от F1 вярва, че Ред Бул трябва да направят план за привличане на Норис и дори да направят на Макларън предложение, което те не могат да откажат.

„Ред Бул трябва да опита да привлече Норис. Вярвам, че те ще опитат или да откупят неговия договор, или да направят страхотно предложение на Макларън“, каза Чандок.

За момента Норис има пълно доверие в Макларън, От друга страна, отборът Уокинг може да не оправдае очакванията на британеца през следващите три години. Тогава вероятността той да потърси късмета си другаде е много вероятна.

„Вярвам в Макларън и вярвам в момчетата, с които работя в момента. Искам да остана тук още дълго време“, каза Норис.

„Времето ще покаже дали съм направил правилния избор. Никога не можеш да си сигурен на сто процента къде ще бъдеш, но можеш да имаш добри шансове за това“, добави пилотът на Макларън.