Начало Избрани Фитипалди остава резервен пилот на Хаас

Фитипалди остава резервен пилот на Хаас

309
0
Пиетро Фитипалди, Хаас
Пиетро Фитипалди, снимка Хаас

Пиетро Фитипалди остава резервен пилот на Хаас. Бразилско-американският състезател ще изпълнява тази роля за пети пореден сезон след като се присъедини към отбора през 2019 г.

Фитипалди се присъедини към Хаас в началото на сезон 2019. Оттогава той е тестов и развоен пилот на американския отбор, ръководен от Гюнтер Щайнер. 26-годишният състезател има две участие в Гран при с Хаас в края на сезон 2020. Тогава Фитипалди замени контузения Ромен Грожан който претърпя ужасяваща катастрофа в Гран при на Бахрейн. Фитипалди също така бе зад волана на Хаас VF-22 в общо две свободни тренировки от сезон 2022 в F1.

Като част от отговорностите си в Хаас, Фитипалди ще получи известен тестови пробег. Очаква се той да се включи по време на предсезонните тестове, в Бахрейн, както и в някои петъчни свободни тренировки. Той ще бъде на разположение и ако някой от титулярните пилоти на Хаас не може да вземе участие в някое състезание поради здравословни или други причини.

„Много съм щастлив, че продължавам да работя с Хаас. Това е отбор, който считам за семейство“, сподели Фитипалди.

„Това ще бъде петият ми сезон в F1 като официален резервен и тестов пилот на Хаас. Много развълнуван, че ще вляза в 2023 г., след като завърших един много конкурентен сезон.“

„Вълнувам се да видя новия автомобил и новите разработки. Също така се надяван, че ще успеем да направим още по-голяма крачка напред с VF-23“, добави резервният пилот на Хаас.

Същевременно Гюнтер Щайнер обясни, че е напълно логично Хаас да се придържа към Фитипалди. 26-годишният състезател отлично познава начина на работа на отбора.

„И преди съм казвал, че приемствеността и последователността са ключът към успеха във Формула 1,. Оставането на Пиетро в отбора за 2023 г. ме кара да вярвам, че имаме силни основи“, заяви Щайнер.

„В F1 трябва да можеш да реагираш в рамките на най-малките граници на всеки сценарий. Пиетро е доказан изпълнител и е готов да се намеси по всяко време, да седне зад волана и да кара, както го направи два пъти през 2020 г.“

„През миналия сезон той взе участие в предсезонните тестове, две свободни тренировки и следсезонните тестове с болида VF-22. За разлика от много пилоти на стартовата решетка, той заяви, че този автомобил подхожда на агресивния му стил. Това наистина е музика за ушите ми, особено когато времето на пистата е толкова ограничено. Той е ценност за нашия отбор. Затова очаквам с нетърпение да видя продължаването на работата му с нас през този сезон“, добави шефът на Хаас.

Фитипалди е внук на двукратния световен шампион в F1 Емерсон Фитипалди и по-голям брат на звездата от F2 Енцо Фитипалди. Освен F1, той ще кара за отбора на Jota в клас LMP2 на световния шампионат за издръжливост.