Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Форс Индия и Заубер оттеглиха жалбата си към Европейската комисия

Форс Индия и Заубер оттеглиха жалбата си към Европейската комисия

48
0

Тимовете на Форс Индия и Заубер оттеглиха жалбата си към Европейската комисия към ЕС относно управлението във Формула 1 и разпределението на приходите в спорта.

Двата тима внесоха официално оплакване към комисията през септември 2015 г, че сегашното управление и начина на разпределението на парите в спорта са нечестни и незаконни, защото са в нарушение на закона срещу антиконкуренцията.

В частност тимовете бяха недоволни най-вече от това, че големите отбори автоматично вземат по-голямата част от приходите и освен това само те имат право на глас в Стратегическата група на Ф1.

В момента отборите на Ферари, Ред Бул, Мерцедес, Макларън и Уилямс получават допълнителни плащания и финансови бонуси към годишните си приходи от FOM, които се сформират на базата на класирането на отборите при конструкторите.

В началото на миналата година спортът обаче бе закупен от американския гигант Liberty Media, чиито шефове обявиха, че в бъдеще парите в спорта ще се разпределят по-справедливо и ще има по-голяма равнопоставеност на отборите.

„Двата отбора решихме да оттеглим жалбата си, която подадохме към Европейската комисия през 2015 г. за антиконкурентни практики в спорта, се казва в общото съобщение на Форс Индия и Заубер. Ние сме много окуражени от диалога с Чейс Кери , който е изпълнителен директор на F1.

– Техният подход внесе нова култура на прозрачност в спорта и илюстрира желанието им да дискутират фундаменталните проблеми, като разпределението на парите, разходите и правилата за двигателите.“