Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Форд: Фокусът ни остава изцяло върху програмата за задвижващи системи

Форд: Фокусът ни остава изцяло върху програмата за задвижващи системи

1555
0
Форд лого
снимка, М-Спорт

Форд коментира новината за раздялата между Ред Бул и Ейдриан Нюи. Американският производител обясни, че „фокусът остава изцяло върху програмата за задвижващи системи“. От Форд добавиха, че напускането на легендарния дизайнер няма да окаже влияние върху отношенията с отбора от Милтън Кийнс и работата по новия силов агрегат.

Форд се завръща F1 през сезон 2026. Американският автомобилен производител обедини усилия с Ред Бул. Двете компании вече работят усилено върху новото поколение задвижващи системи, което ще се използва от 2026 г. Бъдещият двигател се произвежда в подразделението „Ред Бул Пауъртрейнс“

Ред Бул няма да може да разчита на Нюи при работата върху новите шасита, които ще се използват след две години. Легендарният дизайнер обяви, че си тръгва от Ред Бул в началото на следващата година. Нюи също така спира да работи върху автомобила от F1 и се фокусира изцяло хиперкара RB17. Не се знае къде Нюи ще продължи кариерата си. Интерес към него проявяват от Ферари, Уилямс и някои други отбори.

Напускането на Нюи е част от последните вътрешни сътресения в Ред Бул. Отборът от Милтън Кийнс може да се раздели с още някои ключови фигури, както и с Макс Верстапен. Трикратният световен шампион обаче продължава да твърди, че не би напуснал тима, дори и да получи наистина тлъста оферта от друго място.

Междувременно Форд коментира раздялата на Ред Бул с Нюи. Според Марк Ръшбрук, това нещо няма да повлияе на плановете на марката занапред.

„Изпитваме огромно уважение към Ейдриан по отношение на кариерата му и всичко, което е направил за много различни отбори в F1, особено през последните 19 години в Ред Бул“, сподели Рашбрук.

„Изпитваме само възхищение и уважение към него. Също така му желаем най-доброто във всичко, което ще прави в бъдеще.“

„Фокусът ни остава изцяло върху програмата за задвижващи системи. Това не се е променило след тази новина. В момента работата продължава да се изпълнява с пълна газ“, добави директорът на Форд Пърформанс.

Ръшбрук не е бил толкова изненадан от съобщението на Нюи. Американецът разкри, че вече е обсъдил с Кристиан Хорнер множество планове за непредвидени ситуации за няколко различни сценария в Ред Бул

„Непрекъснатостта беше още в първите разговори, които проведох с Кристиан Хорнер“, каза Ръшбрук. „Затова въпросът ми към него беше: „Как Ред Бул ще продължи да бъде успешен през 2026 г. след влизането на изцяло нови правила?“

„Подобно на всяка добра компания или добър състезателен отбор, винаги имаш план за приемственост и винаги обучаваш и развиваш хората в организацията. Това не е по-различно в този случай. Изобщо не се отнасям с неуважение към Адриан, защото той е фантастичен, но всеки отбор има план за приемственост“, завърши директорът на Форд Пърформанс.