Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ford създаде подобрена филтрираща система за новия Mondeo

Ford създаде подобрена филтрираща система за новия Mondeo

29
0

Климатичните промени и замърсяването водят до повишаване на броя на хората, страдащи от алергии. А кихането при движение с около 100 км/ч може да има изключително сериозен ефект върху управлението, тъй като концентрацията и видимостта се влошават значително и това може да продължи до 20 метра.

Сега Ford търси решение на проблема и въвежда нова филтрираща въздуха система в новото Mondeo, която блокира до 99% от полените, почти цялото количество азотен диоксид – един от основните причинители на астма, както и газообразни замърсители и миризми.

– Свежият въздух може да не е видим за шофьорите и пътниците, но е важна част от качественото изживяване в автомобилите на Ford, което ще е още по-добро в колите с новия филтър – коментира техническият експерт Фолкер Шеер, работещ в отдела за опазване на околната среда и здравето на хората във Ford Europe. – Новият филтър е с 50% по-ефективен от предшественика си при блокирането на ултра фини частици, които са по-тесни от една хилядна от ширината на човешки косъм.

Новата филтрираща система е разработена от инженерите в изследователския център на Ford в Аахен (Германия). В нея е включен активен въглен – подобно изработката на предпазни маски, респиратори и скафандри. Сензор отчита количествата вредни вещества извън автомобила и ограничава влизащия въздух. След това системата автоматично включва по-високата степен на филтрация и циркулация на въздуха.

– Екипът ни проведе тестове както в области с големи задръствания и сериозно замърсяване на въздуха като тунели например, така и в селски райони. Резултатите са като от работа на система, каквато потребителите по принцип очакват да открият в ултралуксозни автомобили – обяснява Шеер.

Той отбелязва също така, че удължен срокът на ползване: смята трябва да се извършва на две години или близо 290 000 километра. Това е почти двойно по-дълъг срок в сравнение с използваната досега филтрираща система.

Новата технология ще е особено полезна за страдащите от сенна хрема – повече от четвърт от европейците. Изследвания показват, че симптомите на алергията могат да повлияят на шофьор при каране до степен, сравнима с ниво на алкохол в кръга от 0,04, което е близо до лимита в повечето страни на Стария континент. Рискът страдащите от сенна хрема да попаднат в инцидент е с една трета по-висок, отколкото при останалите водачи.