Начало Автомобили Ford тества нова интелигентна система за безопасност

Ford тества нова интелигентна система за безопасност

106
0
Ford,simTD

Компанията Ford започна тестове по пътищата за общо ползване в Германия на нови системи за безопасност, които ще позволят на автомобилите да общуват помежду си и с други обекти от инфраструктурата.
Американският автомобилен производител, заедно с няколко други компании (Audi, BMW, GM, Mercedes-Benz и Volkswagen) участва в четиригодишната изпитателна програма на германското правителство simTD (Safe Intelligent Mobility – Testfield Germany).
Основната цел на програмата е изпитване на интелигентни автомобилни системи, които ще позволят да се увеличи безопасността на потното движение, както и разработването на единен стандарт за технологии, позволяващи на автомобилите да общуват помежду си.
Като цяло в програмата участват общо 120 автомобила, от които 20 са Ford S-Max. Общата сума на инвестицията в simTD надхвърля 52 млн. евро.
Сред новоразработваните системи, изпитвани от компаниите, са такива, информиращи водачите за опасности на пътя и за внезапно спиране на автомобилите пред тях, които са извън зоната на видимост (зад завой или в началото на колоната). Освен това се тестват и авангардни системи за разпознаване на пътни знаци, достъп в интернет и даже възможност за прогнозиране на пътна ситуация по маршрута.
В настоящия момент пък един от другите участници в проекта – GM, разработва система, способна да определя местоположението на пешеходците посредством Wi-Fi сигнала, издаван от смартфоните им. При опасност от контакт с пешеходеца автомобилът ще намалява автоматично скоростта си.