Начало Избрани Форд: Връщането ни в F1 нямаше да бъде възможно без промените в...

Форд: Връщането ни в F1 нямаше да бъде възможно без промените в правилата за двигателите

1213
0
Форд емблема
снимка, Форд

Форд разкри причините, които са довели до завръщането в F1. Глобалният директор на Ford Performance Марк Ръшбрук заяви, че повторното участие в световния шампионат е нямало да бъде възможно без сериозните промени в правилата за двигателите.

Форд обяви връщането си в F1 в петък. Американският автомобилен гигант ще си партнира с Ред Бул. Двете компании ще работят върху новото поколение задвижващи системи, които ще се произвеждат в Ред Бул Пауъртрейнс.

Партньорството ще ознаменува завръщането на Форд в F1 след повече от 20-годишно отсъствие. Последно американците притежаваха отбора на Ягуар Рейсинг, който в крайна сметка беше продаден именно на австрийската компания за енергийни напитки.

Форд продължава участието си във високите нива на моторните спортове въпреки че си тръгна от F1. Марката има присъствие в световния рали шампионат (WRC), Supercars, НАСКАР и др.

Слуховете за повторно участие на Форд в F1 се появиха през последните няколко месеца. Преди това никой не очакваше американският производител да изяви желание да се включи отново в световния шампионат. В крайна сметка обаче стремежът на Формула 1 да постави по-голям стремеж върху електрическата енергия и използването на устойчиви горива е привлякло вниманието на Форд.

„Връщането ни в F1 нямаше да бъде възможно без промените в правилата за двигателите. Не мисля, че щяхме да го направим ако ставаше дума за двигател с вътрешно горене без голям хибриден блок. Това щеше да е голяма крачка назад за нас“, каза Ръшбрук.

Новата генерация задвижващи системи ще предлага увеличена електрическа мощност от 350 kW, която ще идва от генератора за кинетична енергия MGU-K. Това е близо три пъти повече от сегашната мощност, която се произвежда от MGU-K и MGU-H. Също така автомобилите от F1 ще използват  напълно устойчиви горива от 2026 г. Очаква се тази промяна да не като не окаже влияние върху екшъна на пистата.

В петък ФИА обяви производителите, които са се регистрирали като доставчици за новия набор от правила, започващ през 2026 г. Там попадат како настоящите компании (Ферари, Мерцедес-HPP, Рено и Хонда), така и новите (Ауди и Ред Бул Форд).

Двигателите на Ред Бул Форд ще бъдат доставяни както на тима от Милтън Кийнс,  така и на Алфа Таури. Това ще се случи чрез ново партньорство, в което Ford ще комбинира своя технически опит с Red Bull Powertrains в Милтън Кийнс.

Ръшбрук обясни значението на техническото взаимодействие между Форд и Ред Бул. Американецът заяви,  че сделката трябва да надхвърли рамките на маркетинговата дейност, за да бъде наистина жизнеспособна.

„100%, трябваше да имаме подобно нещо. Ние не ходим на състезания само от маркетингова гледна точка. Виждаме в какъв невероятен етап се намира F1. Ние ще имаме реална възможност да проучим техническите решения. Без този аспект най-вероятно нямаше да се включим отново в F1“, завърши глобалният директор на Форд.