Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В името на рекорда: Формула 1 очаква в Канада своя 007

В името на рекорда: Формула 1 очаква в Канада своя 007

103
0
Австралия 2012,Лотус,Ромен Грожан

Формула 1 през тази година е толкова непредсказуема и напрегната, че прилича едва ли не филм с Джеймс Бонд. И след шестима различни победители, в името на рекорда се очаква новият „007″. След Дженсън Бътън в Австралия, Фернандо Алонсо в Малайзия, Нико Розберг в Китай, Себастиян Фетел в Бахрейн, Пастор Малдонадо в Испания и Марк Уебър в Монако, няколко шампиони и един новобранец чакат да продължат статуквото от тази година, според което спечелилият отново трябва да е различен.

Кой са пилотите, които още не са печелили състезание през този сезон, но чакат търпеливо своя шанс? Спрямо качествата на колите бихме могли да очакваме някой измежду Михаел Шумахер, Кими Райконен, Люис Хамилтън или дори Ромен Грожан да спечели.

Шумахер (43 г.): Рекордьорът по титли изживява трудни времена след своето повторно завръщане в спорта. Все пак през този сезон той показва, че притежава все още достатъчно скорост, въпреки че трудно се добира до точки заради технически проблеми и малшанс. Той дори успя да спечели квалификацията в Монако и показа, че все още не е ръждясал. Очаква се също така, че дългите прави в Канада ще паснат на колите на Мерцедес.

Шумахер вече има седем победи в Монреал (1994, 1997, 1998, 2000, 2002, 2003 и 2004 г.), а през миналата година направи едно от най-силните си състезания след завръщането именно в Канада при проливен дъж.

„Пътуването до Канада винаги си струва, но да се надяваме, че през тази година то ще е особено ценно“, заяви Шумахер преди заминаването си за Северна Америка.

Хамилтън (27 г.): Британският пилот също има чудесни спомени от Монреал. Именно тук през 2007 г. в своето шесто състезание той спечели първата си от общо 17-те си победи до момента. През 2010 г. той отново спечели, но до момента през тази година все още няма пълен триумф, но остава заедно с Фернандо Алонсо единственият пилот до момента, който има точки от всяко състезание.

През този сезон той изглежда доста по-уравновесен и изглежда е намерил баланса в живота си.

„На хартия колата ни е добре подготвена за подобен тип трасе“, обяснява Хамилтън. „Въпреки това е трудно да се дават прогнози, особено през тази година. Ще се концентрирам отново да спечеля колкото се може повече точки.“

Райконен (33 г.): Финландецът отсъства две години от Формула 1, но изненадващо бързо си възвърна самочувствието и уменията, които го правят един от най-големите таланти в Гран при. Още в Бахрейн той бе много близо до своята 21-а победа, но неговият приятел Себастиян Фетел му я отмъкна под носа.

Как се печели в Канада е ясно и за Райконен, който през 2005 г. се наложи с малко над Михаел Шумахер.

„Досега навсякъде бяхме бързи и записахме няколко подиума“, обяснява Райконен. „Вече съм печелил на това трасе за други отбори и имам добро предчувствие, че мога да постигна добър резултат в Монреал и за Лотус. Ще дойде и нашето време.“ А може би вече е дошло.

Грожан (26 г.): Французинът се възползва, подобно на своя колега Райконен, от бързата и доста надеждна кола, която Лотус подготвиха тази година. Той вече два пъти се качи на подиума, но все още чака своята първа победа. Той е доста съзрял от първия си опит в Гран при през 2009 г., въпреки че на старта в Монако допусна грешка и записа третото си отпадане от шест състезания досега. В Канада вероятно ще му е трудно до някъде, защото той не познава това трасе.

„Обикновено се справям добре на градски трасета, макар че това не е от типичните такива“, обясни Грожан. „В Монако бях в добра форма преди състезанието. Харесва ми опъването на нервите при преминаването близо покрай стените.“