Начало Formula E News Формула Е потвърди състезанието в Кейптаун

Формула Е потвърди състезанието в Кейптаун

276
0
Формула Е 2022
снимка, Формула Е

Формула Е потвърди провеждането на състезанието в Кейптаун. Надпреварата в южноафриканския град бе добавена в календара на световния електрически шампионат на ФИА за сезон 2022-23. Същевременно стартът в Сеул е изваден заради започналите ремонтни дейности в Олимпийския парк.

Новата версия на календара на Формула Е беше официално одобрена на Световния съвет за моторни спортове на ФИА. На него бяха обявени и официалните предсезонни тестове във Валенсия, които ще са от 13 до 16 декември.

Предварителният календар за сезон 2022-23 Формула Е беше публикуван в края на месец юни. В него имаше три дати, на които не бяха потвърдени никакви стартове. Надпреварата в Кейптаун не бе включена в графика, за сметка на тази в Сеул.

В крайна сметка след актуализацията на календара, еПри на Кейптаун става част от електрическия шампионат. Събитието ще се проведе на 25 февруари 2023 г. Две седмици по-рано Формула Е ще се състезава на уличната писта в Индийския град Хайдерабад.

Оформлението на трасето в Кейптаун бе разкрито в началото на март тази година. То е базирани в района на Грийн Пойнт в Кейптаун и използва стадиона на южноафриканския град като централна точка и включва предимно преминаване покрай крайбрежната зона с изглед към Атлантическия океан.

Другата промяна на предварителния календар за сезон е  Берлин. Германската столица отново ще бъде домакин на двоен състезателен уикенд на 22 и 23 април и заменя Сеул. Междувременно местата за 10-и и 13-и кръг от сезона са в процес на уточняване и ще бъдат обявени на по-късен етап.

Сезон 9 бележи началото на ерата Gen3 във Формула Е. Третото поколение състезателен автомобил в шампионата ще включва най-бързите, най-леките, най-мощните и най-ефективните електрически състезателни автомобили, създавани някога.

„Развълнувани сме да обявим Кейптаун като нова дестинация в нашата поредица през сезон 9. Местните ни партньори работят изключително усърдно, за да пренесат състезанието от световния шампионат ABB FIA Formula E в града. Нямаме търпение да видим футуристичните състезателни автомобили Gen3 да се състезават на фона на емблематичната природна красота Table Mountain“, сподели съоснователят и главен директор на Формула Е Алберто Лонго.

„Ремонтните дейности на Олимпийския стадион в Сеул, където се проведоха първите ни състезания в Южна Корея по-рано тази година, означават, че не можем да се върнем на същото място през следващия сезон, както беше планирано първоначално. Затова проучваме други възможности в Южна Корея, за да заменим това място. Освен това водим активни разговори с още световни локации за провеждане на събитие на другата дата, която не е потвърдена.“

Формула Е календар 2022-23
снимка, Формула Е