Начало MotoGP News Франческо Баная спечели Гран при на Испания

Франческо Баная спечели Гран при на Испания

303
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели състезанието за Голямата награда на Испания в MotoGP. На пистата Херес, пилотът на Дукати стартира от полпозишън и не допусна нито една грешка по време на всичките 25 състезателни обиколки.

Въпреки че кара с контузено рамо, Баная успя да задържи зад себе си Фабио Куартараро от Ямаха. Това бе първи успех за италианеца, както и за новия мотор Дукати Десмоседичи GP22. Последното място на подиума зае Алейш Еспаргаро. Състезателят на Априлия записа второ поредно качване на почетната стълбичка и общо трето от началото на сезон 2022 в кралския клас.

Баная имаше най-добра реакция след изгасването на червените светофари. Италианецът се изстреля право напред и не позволи да бъде изпреварен. Зад тях се движеха Милър, Накагами, Маркес и Алейш Еспаргаро.

Драмите в Гран при на Испания започнаха още в края на първата обиколка. В по-задната част на класирането Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Щефан Брадл (Хонда) допусна грешки и паднаха. За щастие и двамата успяха да продължат надпреварата, но на последните две позиции в класирането.

В следващите няколко тура Баная и Куартараро се отдалечиха от своите преследвачи. Двамата се движеха с фантастично темпо. Най-интересна бе борбата за последното място на подиума. В нея бяха замесени Джак Милър, Марк Маркес и Алейш Еспаргаро.

Алекс Ринс предизвика първите жълти флагове на пистата. Пилотът на Сузуки допусна грешка и премина през чакъла.

Неговият съперник Йохан Зарко нямаше толкова късмет. Френският състезател падна на пети завой и приключи участието си в надпреварата. По този начин екипът на Прамак Дукати изживя най-лошото си състезание от началото на новия сезон в MotoGP.

В челото Баная се откъсна на около 8 десети от секундата пред Куартараро. Зад тях продължаваше оспорваната борба за третото място. Милър продължаваше да отблъсква атаките на Маркес, който от своя страна се защитаваше от по-големия брат Еспаргаро.

5 обиколки преди финала на състезанието в Испания, Марк Маркес успя да се гмурне на пети завой и да изпревари Милър. Радостта на испанеца бе кратка, тъй като той допусна грешка на завоя Хорхе Лоренсо. По този начин Алейш Еспаргаро излезе на трета позиция и започна да отваря преднина пред своите съперници.

До края на надпреварата на Херес, Куартараро вдигна темпото и започна да се доближава опасно близо до Баная. Пилотът на Дукати караше като по релси и не допусна нито една грешка, която да позволи на световния шампион възможност за атака.

В крайна сметка, Баная триумфира в Гран при на Испания. Вицешампионът от 2021 г. записа първи успех както за себе си, така и за мотора Дукати Десмоседичи GP22. Също така това бе трети успех за италианския производител на пистата Херес след тези на Лорис Капироси през 2006 г. и Джак Милър през миналия сезон. Втори и трети финишираха Фабио Куартараро от екипа на Ямаха и Алейш Еспаргаро с Априлия.

Четвърти финишира Марк Маркес (Репсол Хонда), следван от Джак Милър (Дукати), Жоан Мир (Сузуки), Такааки Накагами (LCR Хонда), Енеа Бастианини (Грезини Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Италианецът бе най-бързият сред новаците в MotoGP. Десетото място отиде при Брад Байндър с КТМ. Топ 15 допълниха Пол Еспаргаро (Репсол Хонда), Мигел Оливейра (КТМ), Алекс Маркес (LCR Хонда), Маверик Винялес (Априлия) и Франко Морбидели с Ямаха.

Във временното класиране, Куартараро продължава да води пред Алейш Еспаргаро, Енеа Бастианини, Алекс Ринс и Франческо Баная.