Начало MotoGP News Франческо Баная спечели пред родна публика в Италия

Франческо Баная спечели пред родна публика в Италия

269
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели състезанието за Голямата награда на Италия в MotoGP. На пистата Муджело пилотът на Дукати стартира от пета позиция, но успя да се справи със своите съперници и записа втори успех от началото на сезон 2022 в кралския клас. Втори на 0.635 сек. финишира световният шампион Фабио Куартараро с Ямаха, а последното място на подиума отново бе заето от състезателя на Априлия Алейш Еспаргаро.

Благодарение на днешния успех, Баная стана третия италианец, печелил на Муджело с мотор на Дукати след Андреа Довициозо и Данило Петручи.

Най-доброто потегляне направи Фабио Ди Джанантонио. Победителят в квалификацията поведе колоната след преминаването на завоя Сан Донато. Зад него бяха състезателите на VR46 Дукати Лука Марини и Марко Безеки, както и Йохан Зарко (Прамак Дукати). Брад Байндър също спечели няколко места и се намърда в топ 10. Баная и Куартараро се забавиха и останаха в дъното на челната десетка.

В края на първата обиколка състезателите на Валентино Роси оглавиха класирането за радост на своя ментор, който бе в гаража на екипа. Доктора присъства на специална церемония през вчерашния ден, на която MotoGP извади от употреба легендарния номер 46.

В следващите няколко тура Безеки оглави класирането, а Куартараро излезе на втора позиция. Баная се движеше на четвърта позиция и ставаше все по-бърз.

15 обиколки преди финала на състезанието в Муджело, Баная зае първото място. Италианецът се възползва от мощността на своето Дукати и въздушната струя на Безеки, за да поведе колоната след преминаването на първи завой. Зад тях Марини и Куартараро водеха интересна битка за последното място на подиума.

Победителят от Льо Ман Енеа Бастианини също започна да се доближава до топ 5. Състезателят на Грезини Дукати катастрофира на четвърти завой и отпадна от домашното си състезание.

7 тура преди финала на Гран при на Италия, Алейш Еспаргаро изпревари Марко Безеки и зае третото място. Отпред Куартараро започна да се доближава до Баная. Пилотът на Дукати контролираше темпото си и не допускаше да бъде доближен от своя пряк съперник.

В крайна сметка Франческо Баная спечели надпреварата на домашната си писта Муджело. Това бе втори успех от началото на сезон 2022 в MotoGP след този на Херес, както и общо пети триумф на легендарното трасе в Тоскана. Подиумът бе допълнен от обичайните заподозрени Фабио Куартараро и Алейш Еспаргаро.

Четвърти завърши Йохан Зарко (Прамак Дукати), следван от Марко Безеки и Лука Марини от тима на VR46 Дукати. Седми остана Брад Байндър с КТМ, следван от Такааки Накагами (LCR Хонда), Мигел Оливейра (КТМ) и Марк Маркес (Хонда). Топ 15 допълниха Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Маверик Винялес (Прамак Дукати), Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Алекс Маркес (LCR Хонда) и Джак Милър (Дукати).