Начало MotoGP News MotoGP официално извади от употреба номер 46

MotoGP официално извади от употреба номер 46

591
0
Валентино Роси
Валентино Роси

MotoGP официално извади от употреба номера на Валентино Роси. Това се случи по време на специална церемония преди квалификацията за Голямата награда на Италия на пистата Муджело.

Роси се оттегли от MotoGP в края на сезон 2021, след като за първи път участва в световния шампионат за Гран при през 1996 г.

Кариерата на Доктора продължи цели 26 сезона. Роси спечели общо девет световни титли в класовете 125 куб. см, 250 куб. см и MotoGP. Седем от тях бяха в премиерния клас. Също така той спечели 115 победи, 89 от които в кралския клас.

По време на състезателния уикенд във Франция преди две седмици MotoGP обяви, че ще извади от употреба известния номер 46 на Роси по време на специална церемония в събота на пистата Муджело.

Това съобщение предизвика критики. В миналото Роси неколкократно е заявявал, че не би искал номерът му да бъде оттеглен.

Това е смесица от чувства. Ot една страна, това съм много тъжно, че съм си тръгнал. Аз се оттеглих, както и моя номер 46. От друга страна, чувството е страхотно, защото това беше една дълга история и незабравима кариера, изпълнена със страхотни моменти, така че съм много горд от това. Днес се чувствах страхотно на Муджело. Това винаги е било специално място за мен и е домът на италианската Гран при, която е домашна за мен. Винаги съм се състезавал с 46 от първата година. Това е номерът на моя баща Грациано, когато е завършил трети в шампионата на 250 куб. см. Много съм щастлив, защото това е знак, не само просто число“, сподели Роси.

„Италия винаги е на върха в MotoGP, особено в този момент. Моторите на Априлия и Дукати са много силни. Освен това имаме много италиански пилоти като Бастианини, който спечели много състезания. Също така разполагаме със състезатеои от нашата академия. Пеко е много силен и е претендент за титлата. Този уикенд и Лука и Безеки също са бързи. Не трябва да отписваме и Морбидели. Има и други млади италиански пилоти, които са много силни. Смятам, че мога да бъда спокоен за бъдещето на този спорт.“

Със сигурност мотоциклетният спорт ми липсва, защото това беше животът ми в продължение на 26 години. Щастлив съм, защото сега имам повече свободно време. Цялото това пътуване беше дълго и много стресиращо. Сега съм малко по-спокоен. Мисля, че избрах правилния момент, в който да се откажа!“