Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Франсоа-Ксавие Дьомезон става технически директор на Уилямс

Франсоа-Ксавие Дьомезон става технически директор на Уилямс

881
0
Франсоа-Ксавие Дьомезон
Франсоа-Ксавие Дьомезон; снимка: Уилямс

Франсоа-Ксавие Дьомезон е новият технически директор на Уилямс, съобщиха официално от отбора от Гроув. Назначението не е изненада, тъй като френският инженер оглавяваше техническия департамент на Фолксваген Моторспорт по времето, когато начело на цялата програма бе Йост Капито. Капито в момента е главен изпълнителен директор на Уилямс.

Дьомезон, известен най-вече като „FX“, работи от десетилетие във Фолксваген Моторспорт – присъединява се към екипа там през 2011 г. Във WRC програмата отговаряше за Поло R WRC. С този автомобил тимът от Волфсбург постигна 4 последователни двойни успеха – взе титлите и при пилотите, и при конструкторите – в световния рали шампионат (2013, 2014, 2015 и 2016 г.) Дьомезон се занимаваше и с електрическия ID.R, постигнал множество рекорди като изкачването на Пайкс Пийк. Работил е в Рено и Пежо при участия на марките във Формула 1, шампионати за туристически автомобили и ралита. Бил е главен инженер на Субару във WRC.

„Радваме се да приветстваме FX в отбора“, заяви Капито. „Лично съм наблюдавал работата му, а спортните му успехи говорят сами за себе си. Привличането на специалист от неговия калибър към вече опитния ни технически екип ще ни помогне да вървим в избраната посока и ще подсили отбора. Не се съмнявам, че познанията му ще допринесат за още една важна крачка по амбициозния ни път за завръщане към победи.“

Дьомезон от своя страна каза, че няма търпение да се присъедини към Уилямс Рейсинг, за да помогне на тима да преобърне представянето си.