Начало Избрани Франц Тост: Гасли може да е още по-бърз

Франц Тост: Гасли може да е още по-бърз

737
0
Франц Тост и Пиер Гасли
Франц Тост и Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли може да е още по-бърз. Това е мнението на шефа на Алфа Таури Франц Тост. Според него очакванията са френският състезател да се представи още по-добре след като приключи най-успешната си кампания в F1. 

Тъй като Юки Цунода нямаше достатъчно опит на повечето писти, Гасли влезе в ролята на лидер на екипа от Фаенца. Главната му цел бе да се пребори с Алпин за петото място в конструкторския шампионат. В крайна сметка Алфа Таури загуби битката заради добрата форма на французите в последната част на сезона.

Кариерата на Пиер е във възход. След като бе върнат в тогавашния екип на Торо Росо, той отбеляза първата си победа в спорта по време на Гран при на Италия 2020. Това бе и втори успех за италианците от 2008, когато Себастиан Фетел също триумфира на Монца.

През 2021 г. Гасли комбинира вродената си скорост с новооткритата последователност и майсторство в една бърза обиколка. Това му позволи да намери място в Q3 в 16 от общо 22 квалификации. По този начин той натрупа актив от 110 точки, което го постави на девета позиция в крайното класиране. Пиер успя да стигне до подиума в Гран при на Азербайджан, което бе най-доброто му постижение за сезона. 

Директорът на Алфа Таури Франц Тост смята, че Гасли е направил голяма крачка напред миналата година и очаква той да бъде още по-бърз с новия болид AT03.

„Toй има фантастичен потенциал. Имам чувството, че ще се подобри. Гасли може да е още по-бърз“, каза Тост.

„Това е решаващ момент. Ако и тази година сме на това ниво и му предоставим конкурентна кола, може да покаже способностите си на 100%“.

„Вече има голям опит в това как да настрои колата и да управлява гумите. Може да контролира темпото си по време на състезанието. Това е от съществено значение. Миналата година направи още една голяма крачка напред. И още веднъж, ако разполагаме с добра кола, той ще се отплати по най-добрия начин“.

Гасли влезе в ролята на лидер на Алфа Таури. Въпреки че бе пренебрегнат от Ред Бул за сметка на Серхио Перес, 25-годишният французин призна, че фокусът на отбора върху него е изиграл важна роля за отличното му каране.

На въпроса дали Алфа Таури може да предостави на Гасли възможността да се развива и бори за титла, Франц призна, че ще бъде много трудно да се противопостави на топ отборите от F1.

„Зависи какви съставки ще съберем. Ако болидът работи добре, не виждам причина да нямаме успех с него. Но ако говорим за борба за титлата…“.

„Инфраструктурата на тима е добра и става все по-добра. Но ако я сравня с тази на Ред Бул, Мерцедес, Ферари и Макларън, тогава все още сме стъпка назад. Но това не означава, че от време на време не се борим успешно срещу тях“, завърши Франц Тост.

Алфа Таури ще представи новата си кола АТ03 на 14 февруари. Тимът направи частен тест на пистата Имола миналата седмица, използвайки автомобила от 2020.