Начало Картинг Гърков, Маринков, Митов, Цолов и Илиева с победи в Кюстендил

Гърков, Маринков, Митов, Цолов и Илиева с победи в Кюстендил

146
0

Любомир Гърков, Любомир Маринков, Дейвид Митов, Никола Цолов и Снежана Илиева записаха победи в класовете съответно KZ, Ротакс Сениор, Ротакс Джуниър, Мини и Мини Бг в първия кръг от Националните картинг серии на пистата Пауталия в Кюстендил

Състезанието беше организирано от клуб Кюстендил, клуб Хидролифт и София Кар Моторспорт, а директор на надпреварата беше Росен Даскалов.

В клас KZ Иван Влъчков беше най-бърз в квалификационните маншове вчера и в първото състезание поведе от полпозишън. Втори излезе Александър Гълъбов, а 3-и Юлиан Серафимов, който се забави на старта. До финала Иван нямаше проблеми и спечели с 12.327 сек пред Серафимов, а 3-и остана Любомир Гърков.

Във второто състезание Влъчков също поведе, но малко след това се стигна до инцидент със Серафимов, след който Юлиан отпадна. Иван изостана 4-и, но бързо се придвижи до 2-ото място. В опит да изпревари лидера Бойко Гълъбов двамата се удариха и Влъчков отново изостана назад, а по-късно спря с повреда в двигателя.

Победата взе Гърков, който стана първи за кръга с 41 точки в дебютното си участие в този клас. Миналият сезон той бе първенец в Ротакс Сениор. Втори в състезанието и в крайното класиране с 33 т. стана Кирил Димитров, а Влъчков зае 3-ото място с 25 т.

В клас Ротакс Сениор крайната победа бе за Любомир Маринков. В първото състезание той завърши 2-и, следван от сина си Венцислав, като двамата бяха изпреварени от Николай Арабаджиев със своята машина от клас KF, която е по-добра от класическия Ротакс Сениор.

Във втория манш обаче Арабаджиев спря в загряващата обиколка с недобре завито колело. Той взе инструменти и успя да го фиксира, но вече беше загубил една обиколка. Той обаче изкара състезанието и завърши 3-и, тъй като Николай Петров също имаше проблеми с машината и в крайна сметка остана 4-и.

Отпред водеше Венци, но в края изпусна идеалната линия на един завой и бе изпреварен от баща си. Така Маринков събра 45 точки, следван от Арабаджиев с 41, а Венцислав завърши 3-и с 36 т. Заслужава си да се отбележи, че за първи в историята на картинга у нас баща и син спореха за победата и то в един и същи клас.

В Ротакс Джуниър, както в квалификациите, така и днес доминира Дейвид Митов. Той взе две победи без конкуренция. В първата той поведе, като за кратко загуби лидерството от Люсиян Савов. Той обаче бързо си върна първото място, а на финала бе с над 7 сек пред Люси. Трети остана Паоло Христов.

Във втората надпревара Дейвид води от старта до финала, като Савов в първите обиколки бе втори, но допусна да бъде задминат от Паоло. В края се стигна до инцидент между Александър Петков и Мартин Беков, като двамата излязоха от пистата, но успяха да се върнат и да завършат 6-и и 7-и.

В Мини шампионът Никола Цолов записа две победи и в двете състезания. И в двата случая втори завърши Юлиан Димитров, а трети също в двете надпревари бе класиран Данислав Арсов.

В първия Дани финишира 4-и, но третият Слави Минков, който го бе изпреварил, получи наказание от 10 сек и това го прати 5-и, зад Арсов и Андрей Георгиев. Във второто състезание зад лидера Цолов битка водеха Юли и Дани, като Димитров надделя и взе 2-ото място.

В Мини Бг първа победа взе Снежана Илиева, която е дъщеря на популярния ни автомобилен пилот от близкото минало Цветан Илиев. Тя завърши втора в първото състезание, зад Христо Младенов, който успя да я изпревари в хода на надпреварата, след като преди това тя поведе от полпозишън.

Във второто състезание Снежи поведе на старта, а Младенов се забави и изостана 4-и. На първия обратен завой пред него се завъртя Ангелики Носополу и Христо се удари в състезателката от Гърция. Той все пак стигна 3-и на финала, а отпред Илиева нямаше проблеми и спечели пред Шингов.