Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гайката на Ботас ще я свалят във фабриката, Култард: Дали не са...

Гайката на Ботас ще я свалят във фабриката, Култард: Дали не са му казали, че няма да подновят договора му

7113
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Гайката, която механиците на Мерцедес не успяха да махнат при спирането на Валтери Ботас и това сложи край на Гран при на Монако за финландеца, ще бъде свалена чак във фабриката на тима

Ситуацията се разигра в 29-ата обиколка на надпреварата.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

„Не свалихме колелото. Прибрахме колата в гаража както си беше. Ще го свършим във фабриката“, каза техническият директор Джеймс Алисън.

Тото Волф допълни, че подобно нещо се дължи на множество фактори.

„Трябва да прегледаме конструкцията, материала на гайките си. Вината никога не е на един конкретен човек. Механикът на тази позиция всъщност е един от най-добрите ни хора при питстоповете. Проблемът има много измерения. Но е много, много разочароващо за Валтери. Сякаш е прокълнат. От гайката нищо не е останало. Валтери каза, че видял да хвърчат алуминиеви стружки пред него. Досега не сме променяли нито гайките, нито пистолетите, но трябва да оправим проблема“, добави той.

Самият Ботас първоначално решил, че ще се забави

„Помислих си, че ще е бавен питстоп. После броях – да, вероятно [Карлос] Сайнц ме е задминал. После [Ландо] Норис или който там беше зад мен. Когато стигнах до около 30 секунди, просто не можех да повярвам. Огромно разочарование е и ситуация, която не бива да допускаме никога повече. Голяма грешка. Ужасно лош късмет за мен.“

На въпрос дали се чуди защо подобни проблеми има основно при него, Ботас отговори: „Понякога, но не знам защо (става така).“

По време на уикенда в Монако пък Дейвид Култард изрази предположение, че може би Ботас вече е научил, че няма да кара догодина. Той разказа в подкаста On the Marbles за своето освобождаване от Макларън.

„Чудя се дали на Ботас не са му казали вече, че договорът му няма да бъде подновен. При моето напускане на Макларън ми съобщиха през юни година преди контрактът ми да изтече. Така че бях наясно в продължение на година и половина, че Хуан Пабло Монтоя ще заеме мястото ми. Но пък това ми даде достатъчно време да си намеря ново място! Тогава казах на Рон Денис: „Благодаря ти за честността, да продължаваме нататък““, каза Култард.

Дългогодишният руски коментатор на Формула 1 Алексей Попов сподели, че Джордж Ръсел ще отиде в Мерцедес догодина.

„Няма да разкрия източника, но в Монако винаги се говори за тези неща. Казаха ми, че Ръсел отива в Мерцедес за поне две години, и то не на мястото на [Люис] Хамилтън. Сделката практически била готова. Лично аз смятам за почти сигурно, че Ръсел ще отиде в Мерцедес. Ботас изостава вече безнадеждно от Хамилтън и [Макс] Верстапен. Напълно извън битката за титлата е. Дори Норис вече е пред него. Всичко сочи към това, че кара за последна година в Мерцедес“, обясни Попов.