Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макс Верстапен спечели състезанието за Гран при на Монако

Макс Верстапен спечели състезанието за Гран при на Монако

5377
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели състезанието за Гран при на Монако в F1. Пилотът на Ред Бул стартира от първа позиция след проблемите на Шарл Льоклер и така записа втора победа за сезон 2021. Втори на около девет секунди финишира Карлос Сайнц с Ферари, а трети остана Ландо Норис от тима на Макларън. Четвърти и пети останаха съотборникът на Макс Серхио Перес и Себастиан Фетел с Астън Мартин.

Още преди старта стана ясно, че Шарл Льоклер няма да стартира своето домашно състезание след проблем със скоростната кутия. Така реално от първа позиция ще тръгне Макс Верстпапен.

Температурата на въздуха бе 20 градуса , а тази на асфалта- 41.

По време на загряващта обиколка болид на Алфа Ромео имаше проблеми, което забави старта на състезанието. Най-доброто потегляне направи Верстапен, който бе атакуван неуспешно от Ботас. След тях се движеха Сайнц, Норис, Гасли, Хамилтън, Фетел, Перес, Джовинаци и Окон. Макс записа най-бързия тур и започна да отваря разлика пред Ботас. В дъното на колоната Мик Шумахер изпревари Никита Мазепин на завоя Фибата.

След първите 10 обиколки начело продължи да бъде Верстапен, следван от Ботас и Сайнц. След това бяха Норис, Гасли, Хамилтън, Фетел, Перес, Джовинаци и Окон. Най-бързия тур бе за Ландо Норис.


Постепенно Верстапен започна да трупа аванс пред Ботас, а Сайнц започна да доближава финландеца. Всички състезатели от топ 10 бяха с непроменени позиции. Никита Мазепин получи предупреждение за излиане извън очертанията на завой номер десет. Серхио Перес пък подобри времето на Ландо Норис и за момента бе с допълнителна точка. Малко след това неговият съотборник отново завъртя най-добрата обиколка за 1:15.818.

Ландо Норис също получи предупреждение, подобно на това на Мазепин. Класирането остана непроменео, а Верстапен каза на своя екип, че сцеплението в гумите е добро. Ботас пък заяви, че предна лява гума е започнала да се разпада. Ланс Строл от тима на Астън Мартин допусна грешка и премина през зоната за сигурност на шикана до басейна.

Карлос Сайнц успя да доближи Ботас на малко повече от секунда, а Верстапен се отдалечи от пилота на Мерцедес на около 5 секунди. Състезателите на Хаас пък бяха затворени с обиколка от лидерите в състезанието.

Първи в бокса влезе световният шампион Люис Хамилтън в обиколка номер 30. Британецът смени своите гуми софт с хард и излезе зад Пиер Гасли, който също бе минал през питлейна.

Обиколка по-късно Ботас влезе в бокса и загуби страшно много време заради проблем с гайката на предна дясна гума. Пилотът на Мерцедес загуби повече от минута и в крайна сметка приключи участието си в надпреварата. Хамилтън загуби позиция и от Себастиан Фетел. Сайнц също смени гуми, а Верстапен продължаваше да стои на пистата.

В обиколка номер 35 Макс също смени своите гуми и излезе зад Серхио Перес, който все още не бе направил спиране. След него мексиканецът излезе на позиция пред Фетел.

В челото Сайнц започна да топи аванса на Верстапен, а Хамилтън се движеше на седма позиция. Мик Шумахер също получи предупреждение за пресичане на шикана след тунела.

45 обиколки след началото на надпреварата начело продължи да е Верстапен, следван от Карлос Сайнц и Ландо Норис. След тях се движеха Перес, Фетел, Гасли, Хамилтън, Строл, Райконен и Окон.

Ландо Норис успя да затвори с обиколка своя съотборник Даниел Рикиардо, а отпред Верстапен водеше с преднина от около 3 секунди пред Карлос Сайнц. В дъното на топ 10 битка за последните точки водеха Естебан Окон и Антнио Джовинаци.

58 обиколки след старта на състезанието Ланс Строл направи второ спиране в бокса и сложи меки гуми. Серхио Перес започна да скъсява разликата с Ландо Норис, който се оплака от проблеми с гумите. Строл бе разследван от стюардите заради пресичане на жълтата линия при излиане от пита, но не получи наказание. Хамилтън направи ново спиране, както и Юки Цунода. Британецът ще опита да запише най-бързата обиколка за да спечели още една точка.

До края на надпреварата Макс Верстапен контролираше темпто си и заслужено записа втори успех от началото на сезона. Втори финишира Карлос Сайнц, за когото това е първи подиум с екипа на Ферари. Последното място на подиума остана за Ландо Норис. След тях се класираха Серхио Перес и Себастиан Фетел. Топ 10 допълниха Пиер Гасли, Люис Хамилтън, който записа и най-бързия тур за 1:12.909, Ланс Строл, Естебан Окон и Антонио Джовинаци.