Начало Moto News Гарднър: Едуардс и Роси не бива да се обвиняват, те просто нямаше...

Гарднър: Едуардс и Роси не бива да се обвиняват, те просто нямаше какво да направят

52
0
Марко Симончели

Световният шампион в кралския клас (500 куб. см) за 1987 г. Уейн Гарднър заяви, че Колин Едуардс и Валентино Роси не бива да се чувстват виновни за гибелта на Марко Симончели вчера по време на надпреварата от МотоGP на пистата Сепанг. Австралиецът, който се е състезавал и с автомобили, написа в прегледа си на седмицата, че самият той е преживявал подобен инцидент и е наясно с ужаса, изпитван от състезателите.

Случи с Франко Унчини преди много, много години и имам доста добра идея какво чувстват. Но вината не бе тяхна. Нямаше какво да се направи. И двамата ще превъртат събитията в умовете си отново и отново, чудейки се дали не биха могли да свърнат наляво, надясно, да натиснат повече спирачките. Но макар да не е утеха, телевизионната картина от катастрофата ще им покаже, че нямаха никакво време, за да избегнат удара – написа Гарднър.

Той призна, че никога не е виждал такъв инцидент през годините, като се е състезавал:

Знаете ли, вече много хора и журналисти ме питаха дали този спорт е прекалено опасен. Честният отговор е – да, в определена степен е. И ако феновете и телевизионните директори са честни, ще признаят, че опасността е част от вълнението и привлекателността му. За самите пилоти усещането от прииждащия адреналин, когато си на ръба, заема много сериозно място в мотивацията им защо се състезават.

Гарднър обаче настоява нещата да се погледнат в перспектива, защото и други спортове – езда, футбол, колоездене, какво ли не – също са опасни, дори само карането по пътя носи рискове.

В МотоGP всички са наясно с рисковете, взимат се крайни мерки за безопасността на състезателите. Прави се всичко възможно и въпреки това понякога се случва най-лошото. Вчерашната ужасна трагедия бе такъв пример. И докато думите не могат да изразят какво означава загубата на такъв човек, то аз избирам да помня Марко такъв, какъвто беше: вълнуващ, ентусиазиран, забавен, талантлив, безстрашен състезател. И страхотен човек – завършва колонката в сайта си Гарднър.