Начало MotoGP News Гарднър ще се прехвърли в WSBK през 2023 г.

Гарднър ще се прехвърли в WSBK през 2023 г.

177
0
Реми Гарднър, КТМ
Реми Гарднър, снимка КТМ/Rob Gray

Реми Гарднър ще се прехвърли в WSBK през 2023 г. Действащият световен шампион в клас Moto2 ще напусне екипа на KTM Tech 3 MotoGP в края на сезон 2022. След като остана без място в кралския клас, австралиецът реши да продължи кариерата си в световния Супербайк шампионат с екипа на GRT Ямаха.

Реми Гарднър е син на легендарния мотоциклетен пилот Уейн Гарднър. 24-годишният състезател направи дебюта си в MotoGP тази година с екипа на Tech3. Въпреки големите очаквания, той така и не успя да се адаптира към мотора на КТМ. В момента той заема незавидното 23-то място във временното класиране в премиерния клас с актив от само 9 пункта.

В края на миналия месец Гарднър е бил информиран, че ще бъде освободен от сателитния отбор на Тech 3. Oт следващата година екипът на Ерве Поншарел ще бъде ребрандиран като Gas Gas Factory Racing.

Австралиецът заяви, че е имал разногласия с ръководството на КТМ относно неговия „професионализъм“. Моторспорт директорът на австрийския производител Пит Бейер отрече твърденията на Гарднър, но потвърди, че той няма да остане пилот на КТМ.

След като остана без титулярно място в MotoGP за сезон 2023, австралийският състезател реши да си търси късмета на друго място. Вариантите за него бяха завръщане в клас Moto2 или прехвърляне в WSBK.

Днес Ямаха Европа обяви, че Гарднър ще премине в WSBK с екипа на GRT Yamaha за 2023 г. 24-годишният състезател ще замени Гарет Герлоф, който отива в отбора на Bonovo БМВ.

„Реми е вълнуващ млад талант, който може да се похвали с впечатляваща кариера в падока на Гран при.“, каза шефът на Ямаха в WSBK Андреа Досоли.

„Очевидно се радваме, че имаме на борда си състезател, който не само показва голям напредък, но и има опит на най-високо ниво в мотоциклетните състезания.“

„Вярваме, че той е идеален за програмата на Ямаха в WSB. Нямаме търпение да видим какво може да направи Гарднър с една на една от нашите машини YZF-R1.

„Бихме искали да благодарим и на Гарет Герлоф за ангажимента му към Ямаха през последните три сезона и да му пожелаем всичко най-добро в бъдеще“, добави Досоли.

Все още не се знае кой ще бъде заместник на Гарднър. Най-вероятно това ще бъде пилотът на КТМ в Moto2 Адриан Фернандес. Испанецът трябва да си партнира с Пол Еспаргаро. Същевременно Раул Фернандес също напуска тима на Tech 3 в посока RNF Априлия.