Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гърция отблокира €30 млн. за писта за F1 в деня, когато сви...

Гърция отблокира €30 млн. за писта за F1 в деня, когато сви още повече бюджета си

110
0
Гърция,Патра

Гръцкото правителство е освободило 30 милиона евро, предназначени за построяването на писта за Формула 1. Средствата бяха блокирани заради нестабилната икономика в южната ни съседка, но бяха пуснати в деня, в който властите оповестиха предварителен бюджет за 2013 г. с още по-големи съкращения и оповестяващ, че страната ще е в шеста поредна година на рецесия.

Плановете са за трасе в Патра, се съобщава от гръцкото министерство на развитието. Според първоначалните разчети съоръжението би трябвало да струва малко под 100 млн. евро.

Желанието на Гърция да стане част от календара на Формула 1 не е ново. Големият проблем обаче е именно икономическата ситуация в страната, където вчера бе оповестен първи вариант на държавния бюджет за 2013 г. с още по-драстични съкращения от досегашното свиване. Догодина Гърция ще е в шестата си поредна година на рецесия, а същевременно правителството се опитва да удовлетвори изискванията на заемодателите си. Съкращенията са в публичния сектор, пенсиите и социалните осигуровки.

Премиерът Антонис Самарас и финансовият министър Янис Стурнарас проведоха поредните срещи с инспектори от Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка за последни уточнения преди правителството да обяви как възнамерява да разпредели средствата за догодина. Гръцката икономика е с най-големи дългове в еврозоната и така и не успява да изпълни поставените от тези организации цели при отпускането на средства, като рискът е да изпадне от зоната на единната валута на Стария континент.

Анализатори твърдят, че дори посочените в бюджета стойности са оптимистични, като се има предвид развитието на ситуацията в страната и отслабващата икономика на еврозоната.