Начало Избрани Гасли: Бях близо до това да видя сълзи в очите на Франц,...

Гасли: Бях близо до това да видя сълзи в очите на Франц, когато разбра за преминаването ми в Алпин

1891
0
Франц Тост и Пиер Гасли, Алфа Таури
Франц Тост и Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли разкри подробности, свързани с напускането на семейството на Ред Бул в края на тази година. Французинът реши да отвори нова глава в кариерата си и подписа с Алпин. Там той ще си партнира със сънародника си Естебан Окон, с когото се познават от ранна детска възраст.

Бъдещето на Гасли в Ред Бул бе под въпрос след подновяването на договора на Серхио Перес. Мексиканецът подписа ново споразумение, което ще го задържи в Милтън Кийнс до края на сезон 2024. Няколко седмици по-късно Тост заяви, че Гасли ще остане в Алфа Таури и през 2023 г.

Макар всичко да изглеждаше сигурно, новината на преминаването на Алонсо в Астън Мартин буквално взриви пазара на пилоти в F1. Испанецът реши да отхвърли офертата на Алпин и да премине в тима на Лорънс Строл. Френският екип веднага обяви Оскар Пиастри като заместник на двукратния световен шампион. За тяхно нещастие, младият австралиец обяви, че е подписал с Макларън.

Така Алпин се оказа в трудна позиция. Тимът от Енстън имаше няколко опции, сред които бяха Рикиардо, Мик Шумахер, Ник де Врийс и др.

Французите решиха отново да се прицелят в Пиер Гасли. 26-годишният състезател отдавна е „ухажван“ от Алпин. Макар да имаше договор до края на 2023-та, д-р Хелмут Марко заяви, че би пуснал Гасли, стига да намери добър заместник на негово място.

Първоначално Ред Бул искаше да привлече Колтън Херта. Американецът нямаше така необходимия суперлиценз, за да влезе във Формула 1. След неуспешния опит със звездата от Индикар, австрийците решиха да наемат Ник де Врийс. Бившият световен шампион във Формула Е прие офертата на Ред Бул и на практика „позволи“ на Гасли да премине в Алпин.

В края на миналата седмица 26-годишният състезател официално потвърди преминаването си в бившия отбор на Рено. Новината за напускането на Гасли не бе приета много добре от Франц Тост. Шефът на Алфа Таури е изключително близък с Гасли и изпълняваше ролята на наставник на френския състезател в началото на кариерата му във Формула 1.

„Наистина съм благодарен за това, че получих разрешение за напускане на Ред Бул“ сподели Гасли пред F1.com

„Те веднага разбраха възможността, която се открива пред мен, както и желанието ми да започна нещо ново и  да се боря в челото на решетката. Честно казано го разбраха доста бързо.“

„Разговарях няколко пъти с ръководството на Ред Бул и имах водих няколко сериозни диалога с д-р Марко.“

„Бях близо до това да видя сълзи в очите на Франц, когато той разбра новината за преминаването ми в Алпин. Знам, че двамата имахме много силни отношения и работихме изключително добре заедно“, добави Гасли.

Съвсем очаквано Гасли трябваше да продължи напред, ако иска развитие на кариерата си в F1. Французинът прекара почти шест сезона в семейството на Ред Бул. В крайна сметка напускането му със сигурност ще бъде емоционален момент за всички в Алфа Таури, най-вече Тост.

„Това беше нещо, което беше обсъдено с всички страни. Някои хора го приеха по-трудно, отколкото други“, разкри Гасли.

„Но в края на деня всички разбраха каква възможност се открива пред мен. Затова те работиха здраво за да я компенсират по най-добрия начин, за което съм им изключително благодарен“, добави Пиер Гасли.