Начало Избрани Гасли е бил на косъм от отпадане в Гран при на Белгия

Гасли е бил на косъм от отпадане в Гран при на Белгия

1267
0
Пиер Гасли, Алфа Таури
Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли е бил на косъм от отпадане в Гран при на Белгия. Пилотът на Алфа Таури получи внезапен електрически проблем в своя автомобил АТ03, който е уплашил както французина, така и целия му екип.

Гасли трябваше да потегли от осма позиция във вчерашното състезание. 26-годишният състезател получи електрически проблем по време на загряващата обиколка. След няколко неуспешни опита, механиците на Алфа Таури успяха да стартират автомобила на Гасли. В крайна сметка той и съотборникът му Юки Цунода стартираха от бокса.

Това беше състезание номер 100 за французина в F1. Той  успя да завърши на девета позиция и най-накрая да прекъсне негативната серия без точки, започнала от Гран при на Канада. Той призна, че е бил изнервен преди старта на надпреварата.

„Изключително съм доволен от състезанието, което направихме. Отначало бях изнервен, защото имахме проблеми в бокса. Не съм много сигурен какво точно се случи. Получихме електрически проблем, заради който автомобилът не се включи“, сподели Гасли.

„Трябваше да приберем колата в гаража. Казаха ми, че може да не участвам в състезанието. 90 секунди преди изтичане на времето колата ми отново запали.“

Гасли направи добър прогрес и стигна до подножието на топ 10 преди спиранията в бокса. После той се изкачи до деветата позиция и се възползва от добрата скорост на гумите медиум. Състезателят на Алфа Таури успя да бъде пред DRS влакчето, водено от Алекс Албон.

„Изненадах се, че се върнахме в топ 10, особено след последните няколко състезания. Изключително съм щастлив от това, че прекъснах негативната си серия.“

„Определено взехме правилните решения по отношение на стратегията и бяхме доста агресивни. Мисля, че Алекс [Албон] ни помогна доста в края на състезанието, след като блокира няколко болида зад себе си. Просто успяхме да се възползваме от свежия въздух и използваме темпото на автомобила, когато бях сам на пистата. Радвам се, че взех ценни точки за отбора на Алфа Таури“, завърши Пиер Гасли.

Съотборникът на Гасли Юки Цунода финишира 13-ти. Японецът заседна в DRS влакчето и не успя да си проправи път към топ 10. Все пак той се справи с Гуаню Жу в последната обиколка от Гран при на Белгия.

„Стартът от питлейна винаги е бил труден. Смята, че вчерашното темпо беше силно. Имахме добра стратегия, чрез която успяхме да си проправим път напред по време на състезанието. За съжаление, загубихме доста време при питстоповете. После това попаднах в DRS влакче и останах заклещен. Все пак съм доста доволен от начина, по който карах, както и от усещането за автомобила. Надявам се да запазим всички положителни неща и да ги пренесем в Нидерландия. Искам да проведем напълно чист състезателен уикенд, и отново да бъдем в зоната на точките“, каза Цунода.