Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли е само на 2 точки от забрана да кара в кръг...

Гасли е само на 2 точки от забрана да кара в кръг от F1 шампионата

1694
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли е съвсем близо до това да получи забрана да се състезава в кръг от Формула 1 заради натрупани наказателни точки. Поредният пункт бе добавен заедно с 5 секунди санкция за излизане от пистата и придобиване на предимство по време на Гран при на Мексико. С това общият брой стигна до 10. Ако пилот натрупа 12 наказателни точки в рамите на 12 календарни месеца, то той автоматично получава забрана да кара в следващия кръг от шампионата. При Гасли зануляването ще стане през май 2023 г. Това означава, че пилотът, който понастоящем кара за Алфа Таури, а от следващия сезон ще е част от Алпин, трябва да е изключително внимателен от тук нататък.

Гасли, който финишира точно извън точките – 11-ти – в Мексико, е наясно със ситуацията. Според него обаче налагането на наказателни точки за определени провинения е твърде строго.

„Би било жалко да получа наказание за един старт за твърде бавно движение зад кола за сигурност и нарушения ограниченията на пистата“, посочи Гасли

„В момента се налагат наказателни точки за такива нарушения – движението зад сейфти кара и ограниченията на пистата. Стюардите също са съгласни, че за подобни провинения би било прекалено да се налага забрана за участие в старт. Вероятно ще има нещо различно догодина.“

Гасли има наказателни точки в 5 състезателни уикенда. По 2 в Испания (катастрофа с Ланс Строл), Австрия (катастрофа със Себастиан Фетел), Япония (превишена скорост при червен флаг) и САЩ (изостанал с повече от 10 дължини зад сейфти кар). По 1 получи в Австрия (многократно напускане на пистата без оправдателна причина) и Мексико (излизане от пистата и придобиване на предимство при маневра за изпреварване срещу Строл).

По отношение на надпреварата в Мексико Гасли бе разочарован

„Знаехме, че ще ни е трудно, стартирайки от 14-то място на грида. Дадох всичко от себе си и бяхме много близо до топ 10. Мисля, че можехме да го постигнем, ако имахме още една обиколка. Но атмосферата бе невероятна, както винаги в Мексико. Просто съм разочарован, че си тръгваме без точки“, каза още Гасли.

Разочарованието за Алфа Таури бе двойно, тъй като Юки Цунода отпадна вследствие на удар с Даниел Рикиардо. Японският пилот определи поведението на пистата на състезателя на Макларън като шокиращо.

„Даниел бе с различна стратегия и лесно щеше да мине напред по-късно. Безумно е толкова опитен пилот да опита изпреварване на място, където просто не е възможно да стане. А бяхме на път да финишираме в точките, които са толкова ценни за нас в момента“, коментира Цунода.