Начало Избрани Гасли не може да обясни отпадането си от Q1 в Бахрейн

Гасли не може да обясни отпадането си от Q1 в Бахрейн

754
0
Пиер Гасли, Алпин
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли не може да обясни отпадането си от Q1 в Бахрейн. Пилотът на Алпин няма представа каква е причината, довела до слабия резултат в квалификацията на пистата Сахир.

Гасли не можа да си пожелае по-лошо начало на кариерата си в Алпин. 27-годишният състезател ще потегли от последна позиция в първия си старт с френския отбор. Гасли даде 16-то време, което обаче бе изтрито заради излизане извън очертанията на пистата. Следователно той се смъкна до 20-тото място и приключи участието си още в Q1. Заедно с него отпаднаха още Ник де Врис (Алфа Таури), Кевин Магнусен (Хаас), Оскар Пиастри (Макларън) и Логан Сарджънт (Уилямс).

Гасли ще трябва да направи много изпреварвания ако желае да спечели някакви точки по време на първото си състезание с Алпин. Французинът така и не намери причината, довела до слабия резултат във вчерашната квалификационна сесия

През целия уикенд се стремях към по-предна позиция и просто се борех с недозавиването. В квалификацията всичко просто „щракна“ [по негативен начин]. Не знам защо. Автомобилът ни беше достатъчно бърз в тези условия, макар да направих няколко излизания на пистата“, сподели Гасли.

„Ще се опитаме да разберем какво се е случило. Ясно е, че това не е идеалният старт на кариерата ми в Алпин. Знам, че разполагаме с много повече скорост на базата на това, което показахме до момента. Просто трябва да разбера защо не успях да го извлека снощи и да се съсредоточа върху днешния ден“, добави пилотът на Алпин.

„Отпадането ми в Q1 означава, че имам какво да спечеля в днешното състезание. Определено съм позитивно настроен и вярвам, че мога да спечеля точки този уикенд.“

„Предстои ни много работа, за да продължим да разбираме автомобила. Убеден съм че ще се върнем по-силни за следващата квалификационна сесия. Фокусът ми е насочен към днешния ден. Наистина очаквам с нетърпение състезанието, в което ще дам всичко от себе си“, каза още Пиер Гасли.

Съотборникът на Гасли Естебан Окон нямаше проблеми с прескачането на Q1. Състезателят на Алпин намери място в Q3 и ще потегли днешната Гран при на Бахрейн от девета позиция

„Чувствах се добре и се радвах, че и най-накрая наистина натискам колата и да видя къде се намирам в микса. Класирането в Q3 определено е добър начин да започна сезона. Доволен сме от напредъка, който постигнахме след предсезонния тест“, заяви Окон.

„Това е най-доброто усещане на автомобила на пистата досега през 2023 г. Конкурентите ни отпред както винаги са бързи. Предстои много работа за вършене. Разполагаме с автомобил, който може да влезе в точките, което ще бъде целта за първото състезание за сезон 2023“, допълни състезателят на Алпин.

Спортният директор на Алпин Алан Перман бе със смесени чувства заради резултатите от квалификацията в Бахрейн. Британецът бе доволен от постижението на Окон и не толкова от това на Гасли.

„Като цяло сме със смесени чувства след днешната първа квалификация за сезона, в която Естебан е девети, а Пиер – двадесети. Като цяло това не е мястото, на което се стремим да бъдем. Със сигурност трябва да направим подобрения, за да гарантираме, че ще се класираме на много по-силни позиции в следващите състезания“, заяви Перман.

„Гасли със сигурност е разочарован заради отпадането си в Q1. Имаме да преглеждаме много неща от негова страна, за да разберем какво се случи. Очевидно автомобилът имаше много повече скорост от това.“

„Естебан свърши много добра работа и проведе три гладки сесии. Но ако погледнем таблиците с времената, това не е мястото, на което заслужаваме да сме днес. Определено сме готови за днешното състезание, тъй като работата ни с повече гориво изглеждаше добре в предсезонните тестове, както и във втората свободна тренировка. Пиер може спечели точки напред от задната част на стартовата решетка. Знаем, че в това състезание обикновено има голям брой изпреварвания. Естебан е в добра позиция и няма причина да не си тръгнем от Бахрейн с добри точки“, завърши спортният директор на Алпин.