Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли: Никой не знае какво ще стане след 6 месеца

Гасли: Никой не знае какво ще стане след 6 месеца

905
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли; снимка: Спас Генев

От Иван Тенчев, наш специален пратеник на Спа-Франкоршамп

Слабо посетен бе тази вечер брифингът на Пиер Гасли след първия ден тренировки на пистата Спа-Франкоршамп, в които той се завърна отново в тима на Торо Росо. За разлика от вчера обаче, французинът бе в отлично настроение. Той заяви, че в крайна сметка се е почувствал добре в отбора. Французинът е със същия екип и инженер, с които работи и през миналата година.

„Днес беше като всяко качване в напълно нова кола. Трябва да разбереш как реагира, кога и къде спира. Начинът й на реакция при подаване на газ и т.н.”, сподели Гасли.

Пилотът продължи с обяснението, че много процеси са като в Ред Бул. Но все пак това са различни екипи и не всичко е съвсем еднакво и като начин на работа вътре в тима. На въпрос на ClubS1 доколко различното ниво на притискане на двете коли е осезаемо в кокпита, Пиер отговори, че ще му трябва още малко опит с тазгодишния болид на Торо Росо. Той слезе от Ред Бул в конфигурация за Гран при на Унгария и се качи на кола от Фаенца с ниско ниво на притискане за Спа. Затова трудно може да е коректен. Все пак каза, че в бавните завои Торо Росо си има по-малко натиск, което днес при високите температури е повлияло върху износването на гумите.

Гасли заяви, че изобщо не е демотивиран или по-малко амбициран от смяната на отбора

Той знаел за нея от две седмици и се е готвел за връщането си във Фаенца. На въпрос дали не мисли за друг автомобилен шампионат, след като пътят нагоре във Формула 1 бе прекъснат, пилотът отговори, че никога не знаеш какво те чака в Гран при през следващите 6 месеца. Той бе категоричен, че нито за миг не е загубил увереност в способностите си, нито своята увереност.

„Побеждавал съм и съм бил лидер във всички серии, в които съм се състезавал. Убеден съм, че мога да го направя и във Формула 1. Всъщност днес например съм напълно доволен от резултата си”, каза още младият пилот.

По-късно вечерта бившият му шеф Кристиан Хорнер отново защити решението на тима си

Той заяви, че Ред Бул е в уникалната ситуация да има 4 отлични пилоти, които да използва. Според него Пиер просто не е издържал на напрежението, а тимът се нуждае от 2 силни коли, защото има реална възможност да се пребори с Ферари. Хорнер, който разказа и за почивката си в Хърватска и Южна Франция, продължи с това, че Алекс Албон е дал достатъчно основания да му се даде шанс. Целта пред младежа била най-вече да става все по-добър до края на сезона. Той все пак ще има и кола, която е способна да го класира на подиума и трябва да се опита да го направи. Хорнер каза, че разликата с Макс Верстапен не е толкова важна, колкото Албон да демонстрира напредък.

„Най-лесно е да сте консервативни, но ние рискуваме с млади пилоти, на които даваме шанс и това е нашето виждане”, заяви Хорнер.