Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли пред Ботас в първата тренировка на Силвърстоун

Гасли пред Ботас в първата тренировка на Силвърстоун

2251
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли, снимка: Ред Бул

Пиер Гасли с Ред Бул беше най-бърз в първата тренировка за Гран при на Великобритания на Силвърстоун. При променливи условия и сравнително хладно време Гасли записа 1:27.173 мин с гумите софт и изпревари с 0.456 сек Валтери Ботас.

Силното представяне на Ред Бул допълни Макс Верстапен. Холандецът зае 3-ото място в сесията също с меките гуми. Четвърти остана Люис Хамилтън, който обаче постигна най-доброто си време с по-бавните гуми медиум, следван от пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел.

Още в първата си обиколка в началото на сесията Льоклер се оплака от проблеми със спирачките. Той се прибра в бокса, а Джовинаци беше с аеробоя по колата за изследване на новите елементи на Алфа Ромео. Квят съобщи, че колата му дърпа надясно и също се прибра при механиците си.

Ромен Грожан се завъртя на изхода на бокса, удари се в стената и счупи предното си крило.

Той бавно се прибра в пита, но елементи от колата му изпаднаха. Гумите бяха студени, като температурата на въздуха беше около 20 градуса. За тези условия беше информиран по радиото Квят с молба да бъде внимателен. Неговият съотборник Албон мина през част от падналите парчета от колата на Грожан.

На студения асфалт Ръсел, Льоклер и Норис се завъртяха, но без сериозни поражения по колите. А Ботас с гумите медиум излезе начело с време 1:28.562 мин. След това със същите гуми Хамилтън подобри това постижение, преди Валтери на свой ред да поведе с 1:27.832 мин. Трети и 4-и бяха пилотите на Ред Бул Верстапен и Гасли.

40 минути след началото на сесията Райконен спря на пистата.

Нещо в колата му се счупи, като тренировката беше прекъсната за няколко минути. След нейното подновяване Грожан отново се завъртя, този път на завоя Брукландс.

Водещите пилоти пък поставиха гуми софт. С тях Ботас подобри времето си с 0.2 сек, а Фетел излезе на 3-а позиция, следван от Льоклер. Веднага след това над пистата заваля кратък дъжд и вторият Хамилтън излезе от трасето. Същото стори и Макс Верстапен.

След като валежът спря, пилотите отново излязоха на трасето. Верстапен с нови меки гуми раздели пилотите на Ферари и зае 4-ото място. В следващата си бърза обиколка той стана 2-и, на 0.4 сек от Валтери.

По-бърз беше неговият съотборник Гасли, който със софт се доближи на по-малко от 1 десета от Ботас. В самия край французинът направи още един бърз тур и излезе начело. Така за първи път в кариерата си Пиер завърши свободна тренировка на първо място. Льоклер също подобри времето си със софт, но не се нареди по-напред от 5-ата позиция.