Начало Избрани Гасли разкритикува стюардите на Силвърстоун

Гасли разкритикува стюардите на Силвърстоун

980
0
Пиер Гасли, Алпин
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли бе крайно недоволен от стюардите по време на Гран при на Великобритания. Пилотът на Алпин разкритикува решението Ланс Строл да не бъде наказан, въпреки че направи изпреварваща маневра и излезе от очертанията на пистата.

Гасли потегли от десета позиция във вчерашната надпревара в Силвърстоун. Французинът заемаше позиция в дъното на топ 10 през по-голямата част от състезателната дистанция. Състезателят на Алпин водеше борба със Строл в заключителната фаза от Гран при на Великобритания. Канадецът опита изпреварване срещу Гасли на завоя „Клъб“ и излезе от очертанията на трасето. Въпреки това Строл така и не върна позицията на своя съперник. Инцидентът между двамата бе разследван от стюардите на ФИА, които решиха да не наказват пилота на Астън Мартин

Гасли бе видимо разочарован от решението на комисарите. Пилотът на Алпин имаше още един контакт със Строл няколко тура по-късно. Това доведе до сериозни поражения в неговия болид. В крайна сметка Гасли се прибра в бокса и отпадна от състезанието във Великобритания. Същевременно Строл получи 5-секундна санкция заради ударът с френския си колега, което го свали една позиция назад в крайното класиране.

Съвсем очаквано, Гасли бе доста недоволен от решението на комисарите на ФИА да не наказват Строл заради преминаването му с четирите гуми извън очертанията на пистата.

„За мен беше съвсем ясно- винаги е пишело в регламента, че не може да се напуска пистата и да печели предимство“, сподели Гасли.

„Видях добре, че той беше с четирите колела извън пистата, когато ме задминаваше. Това определено е несправедливо предимство. Миналия уикенд получих допълнителни 15 секунди заради ограниченията на пистата. Вчера пък загубих позиция, защото някой излезе от пистата и нищо не се случи“, продължи Гасли. “ „Във Формула 2 Виктор Мартинс беше начело и получи петсекундно наказание за същото нещо. Заради това съм изключително объркан от случващото се в момента. Знаете ли, това вече променя нещата след действието на Строл. Аз се върнах зад него, успях да го изпреваря от външната страна на завой №7, а след като успях да изпреваря Карлос там, той успя да си върне позицията.“

„След това ме извади от състезанието след удар в последния шикан. Бях изключително разочарован, защото първата част на надпреварата вървеше добре. Преследвахме Фернандо, докато болидът имаше добра скорост. Просто ми липсваше малко скорост на права линия, за да опитам да го изпреваря. Все пак беше добре да съм в тази група от автомобили. След това всичките ни усилия бяха провалени от това, което последва. Толкова съм разочарован от случилото се“, добави пилотът на Алпин.

„Ако изпреварвате извън пистата, то трябва да върнете позицията си. Това е толкова просто. Ако видиш, че си излязъл от пистата, просто върни позицията – така ми казаха от ФИА. Плащал съм цената за това в различни ситуации“, обясни Гасли

„Просто не е честно да нямаме тази последователност. Предполагам, че в следващото състезание ще бъде разрешено да се излиза от линията, да се изпреварва извън пистата. Тогава изведнъж ще получите наказание от пет секунди. Така че просто не мога да разбера. Това просто не изглежда никак справедливо.“

„Това е като черно и бяло. Или сте на пистата, или сте извън нея. Всяко излизане извън пистата и придобиване на предимство трябва да означава наказание от пет секунди или връщане на позицията. Винаги се случва така. Подобно нещо се случи с Виктор . Така че в крайна сметка не разбирам действията на стюардите“, завърши Пиер Гасли.

Съотборникът на Гасли Естебан Окон също не завърши състезанието на пистата „Силвърстоун“. Пилотът на Алпин отпадна от борбата заради повреда в неговия болид.

„Уикендът беше токова труден. Това се потвърждава от случилото се във вчерашното състезание. Започнахме надпреварата прилично, но тя приключи твърде рано заради хидравличен теч в автомобила. В крайна сметка като отбор не успяхме да спечелим нито една точка, което е изключително разочароващо“, каза Окон.

„Трябва да се прегрупираме и да реагираме своевременно, особено като се има предвид скокът, който някои от конкурентите ни направиха през последните няколко състезания. Като цяло вероятно не успяхме да използваме максимално потенциала на автомобила този уикенд. Определено има много неща, които да преразгледаме, за да видим как да се върнем по-силни. Следва Будапеща – една от любимите ми писти, от която имам страхотни спомени, така че се надяваме да се възстановим и да постигнем силен резултат там“, добави състезателят на Алпин.