Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли: Състезанието на Яс Марина беше едно ограничаване на щетите

Гасли: Състезанието на Яс Марина беше едно ограничаване на щетите

333
0
Пиер Гасли, Алпин
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли финишира на 13-та позиция в последната надпревара за сезон 2023 в F1. Пилотът на Алпин призна, че стартът в Абу Даби е бил „ограничаване на щетите“ заради пораженията, които е имал в своя болид след ударите със Серхио Перес и Люис Хамилтън.

Гасли потегли от десета позиция в Гран при на Абу Даби. Французинът напредна малко след старта и изпревари Нико Хюлкенберг и Перес. Гасли се докосна със своя съперник от Ред Бул, но продължи напред без особени проблеми

Еднократният победител в F1 бе изпреварен от Перес няколко тура по-късно. После той водеше битка с Хамилтън. Състезателят на Мерцедес удари задната част на Алпин-а на Гасли. Французинът получи още поражения в колата си и започна да губи скорост. До края на надпреварата той загуби няколко позиции и в крайна сметка не успя да намери място в челната десетка.

„На старта направих наистина добра маневра в завой №6, след като изпреварих Люис и Чеко [Перес]. Чеко обаче се вряза в задната част на колата ми“, сподели Гасли. „Така получих първата повреда, а няколко обиколки по-късно Люис ме довърши. Той също се вряза в задната част на колата ми и счупи целия дифузьор“, продължи пилотът на Алпин. „Състезанието на Яс Марина беше едно ограничаване на щетите. Губих доста притискаща сила и нямах възможност да се боря с автомобилите около мен.“

„След това имаше няколко неща, които трябваше да се случат малко по-различно. Разбира се, те ще бъдат обсъдени с отбора това с отбора“, добави Гасли. 27-годишният състезател имаше предвид факта, че бе прескочен от Естебан Окон след спиранията в бокса.

„Това не трябваше да се случва. Водещият автомобил винаги има приоритет. Знаем, че това не бива да се случва. Сигурен съм, че ще се поучим от това и съм сигурен, че няма да се случи отново.“

„Основният разговор ще се случи в офиса. Гарантирам, че ще го проведем съвсем скоро. В крайна сметка това не трябваше да се случва. Не мисля, че  размяната на позициите щеше да промени нещо, защото щетите вече бяха нанесени. В крайна сметка нямахме късмет в това състезание“, каза още пилотът на Алпин.

Гасли бе удовлетворен от първата си кампания с Алпин, особено след лятната пауза. Французинът финишира 11-ти в крайното класиране. Веднага зад него се класира Окон. Разликата между двамата бе 4 точки

„Да, като цяло съм много доволен. Смяната на отбора и първият ми сезон с Алпин бяха доста трудни в началото.“

„Трябват няколко месеца, преди наистина да си стъпиш на краката. Все пак си в нов автомобил, в нова организация с нови хора, с нови инженери около теб. Мисля, че като цяло свършихме добра работа. Месец след месец ставахме все по-силни и по-силни“, обясни Гасли.

„Втората част на годината определено беше по-добра. Наистина съм доволен от начина на мислене и манталитета, който виждам в отбора. Знам, че за следващата година ще стартираме с много по-силни основи, отколкото бяхме преди 9 месеца в Бахрейн“, заключи Пиер Гасли.

Другият пилот на Алпин Естебан Окон финишира 12-ти в Абу Даби. Французинът също имаше една много тежка надпревара, от която си тръгна с празни ръце.

„Това бе краят на сезон 2023. Абу Даби не беше най-доброто състезание, с което завършихме годината. Просто ни липсваше темпо и за съжаление завършихме извън точките“, каза Окон.

„От моя страна избрахме стратегията с едно спиране и не успяхме да влезем в челната десетка. Имаме много неща за разглеждане от това състезание и много неща за анализиране от този непоследователен и изпълнен с възходи и падения сезон. Не постигнахме целите, които си бяхме поставили в началото на годината. Време да направим разбор, да се прегрупираме и да се съсредоточим върху ключовите области за подобрение“, продължи пилотът на Алпин. „Не се съмнявам, че ще се завърнем по-силни и по-гладни от всякога, за да се подобрим всички заедно като отбор и да се поставим в по-добра позиция през следващата година. Днес ни предстои тест. След това е време за почивка, преди да насочим поглед към 2024 г. Благодаря на отбора и на всички фенове за безусловната им подкрепа през тази година. Вече нямам търпение да започна следващия сезон под светлините в Бахрейн“, завърши Естебан Окон.