Начало Избрани Гасли: Записването на успехи с Алпин би бил прекрасен начин да почета...

Гасли: Записването на успехи с Алпин би бил прекрасен начин да почета Юбер

609
0
Пиер Гасли, Алпин
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли иска да запише възможно повече успехи с Алпин в F1. 26-годишният състезател смята, че това би бил прекрасен начин да почете паметта на своя сънародник Антоан Юбер.

Юбер беше един от водещите таланти в програмата за млади пилоти на Рено, която бе ребрандирана като Алпин в началото на 2021 г. Французинът стана шампион в бившите серии GP3 през 2018 г. Това му помогна да си намери място в F2 през сезон 2019.

Юбер направи добро впечатление и записа победи в Монако и Пол Рикар. За съжаление французинът загина по време на инцидент по време на основното състезание на пистата Спа.

Гасли и Юбер бяха близки приятели. Двамата караха заедно картинга и младежките формули. Също така са посещавали едно и също училище, което е създадено от френската състезателна федерация.

Гасли ще запише първия си старт с Алпин след малко повече от месец. 26-годишният състезател за първи път ще кара във френския отбор. Преди това той прекара цялата си кариера в F1 в семейството на Ред Бул. Той призна, че връзките на Юбер с Рено/Алпин са били една от причините той да иска да се премести във френския отбор.

„Знаех, че Антоан бе пилот на Алпин. Той бе много харесван в академията защото беше французин“, сподели Гасли.

„Бях добре запознат, че Алпин ще има голямо желание да изведе френски пилот на върха. Да ви кажа често Юбер рано или късно щеше да стигне до F1.“

„Когато това [преместване] се случи, помислих си за него, след което и за негово семейство. Стори ми се, че това е една от причините, поради които искам да направя този ход“, обясни пилотът на Алпин.

„Винаги съм го казвал, че аз и Антоан сме имали тази обща мечта да стигнем до F1. Той наистина искаше да стигне до върха на моторните спортове с френски отбор.“

„Записването на успехи с Алпин би бил прекрасен начин да почета Юбер. Това би било и перфектния начин, по който да запомня още повече Антоан в моя живот“, каза Гасли.

Преместването на Гасли в Алпин стана възможно заради изненадващото преминаване на Фернандо Алонсо в Астън Мартин. Това отвори вратата за французина, който поиска да бъде освободен предсрочни от Ред Бул след като имаше договор до 2023 г. В крайна смета трансферът на Гасли в Алпин бе финализиран в началото на октомври.

26-годишният състезател разкри, че е изпратил съобщение на семейството на Юбер няколко дни след подписването на договора за присъединяване към Алпин. Той призна, че желае да прекара известно време с тях по време на зимната пауза.

„Имам няколко анекдота, които ще спомена по-късно и които искам да споделя с майка му. Това определено е нещо, което нося със себе си през цялото време и е крайно време да го кажа на неговите близки“, завърши Пиер Гасли.

Алпин ще представи новия си болид A523 на 16 февруари. Това ще бъде първото събитие, в което Гасли ще носи цветовете на френския конструктор. Заедно с него ще бъде неговият сънародник и съотборник Естебан Окон.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Alpine Cars (@alpinecars)