Начало Избрани Гасли: Изключително съм разочарован от представянето си във Франция

Гасли: Изключително съм разочарован от представянето си във Франция

584
0
Пиер Гасли, Алфа Таури
Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Отборът на Алфа Таури си тръгна с нула точки от Франция. Надпреварата на Пол Рикар бе домашна за Пиер Гасли. 26-годишният състезател се надяваше да се завърне в топ 10 след серия от лоши състезания. Последното влизане в зоната на точките на пилота на Алфа Таури бе в Баку, когато финишира пети.

Гасли имаше големи очаквания във Франция и заради подобрения болид АТ03. Специално за миналия уикенд Алфа Таури донесе значителен пакет с подобрения, целящи по-добро представяне на колата в бързите и среднобързите завои.

Французинът дори си постави за цел влизане в Q3 след петъчните тренировки. В събота обаче той не успя да прескочи първия сегмент от квалификацията и даде 16-то време. Все пак Гасли се придвижи с две позиции напред поради наказанията на Сайнц и Магнусен. През целия уикенд той бе подкрепян от своето семейство, което бе в бокса на неговия тим.

В състезанието на Пол Рикар пилотът на Алфа Таури бе близо до топ 10 след като направи няколко изпреварвания. След това допусна грешка по време на битка с Алекс Албон на осми завой. Френският състезател мина през зоната за сигурност и почти унищожи своите гуми.

Гасли прекара голям брой обиколки заклещен зад Кевин Магнусен. Накрая той изпревари Албон, но нямаше достатъчно време, за да настигне болидите на Астън Мартин и остана на 12-та позиция.

„Опитах се да се боря, за да се върна в точките, но стигна до 12-тото място. Това очевидно не е представянето, което бихме искали. Феновете и зрителите направиха този уикенд специален и искаха да се усмихна. Изключително съм разочарован от представянето си във Франция. Така и не разбрах какъв точно беше проблемът. Колата просто имаше много плъзгане и липса на сцепление, особено във високоскоростните завои. Опитах всичко възможно в болида, за да натисна и да променя линиите, но не се получи нищо. Очевидно не искам да правя прибързани заключения, но въз основа на темпото, което имахме днес, трябва да преразгледаме и да разберем защо петъкът мина толкова добре, а оттам нататък беше същинска борба“, сподели Гасли.

„Финиширахме само на 3 секунди зад десетото място, така че не сме толкова далеч. От друга страна, 11-та и 12-та позиция не дават нито една точка. Сега е важно да се опитаме да разберем този нов пакет. Това ще отнеме известно време. Средата на колоната е много сгъстена. Трябва да намерим бързи решения. До Будапеща остават няколко дни, така че като екип трябва да останем силни заедно, за да намерим правилните решения и да направим голяма крачка напред“, допълни пилотът на Алфа Таури.

Съотборникът на Гасли Юки Цунода също имаше разочароващ неделен ден. Японският състезател направи страхотно впечатления, след като стигна в Q3 и изпревари по-опитния си съотборник. След като потегли осми, Цунода имаше контакт с Естебан Окон, който остави големи поражения по неговия болид. В крайна сметка 22-годишният японец се прибра в гаража на Алфа Таури в 17-тата обиколка.

„Още в началото на състезанието получих доста повреди, които влошаваха представянето на колата с всяка обиколка. Гледах обратно бордната карта и определено оставих достатъчно място, но той загуби контрол. Това съсипа цялото ни състезание. 5 секунди не са достатъчни в крайна сметка, когато Окон продължи без повреди и дори получи няколко точки. Знам, че в състезанията се случват такива неща, но е толкова жалко, особено след толкова добра квалификация. Жал ми е за отбора на Алфа Таури, също и за всички във фабриката във Фаенца. За съжаление, всичко свърши толкова бързо след цялата работа, която са свършили. Не спечелихме никакви точки след такова голямо подобрение“, каза Цунода.

„В същото време смятам, че миналата седмица направих най-доброто, на което бях способен. Въпреки че квалификацията беше добра, в крайна сметка точките се печелят в състезанието. Топ 8 можеше да бъде възможен. Определено ще се върна по-силен и по-добър в Унгария. Разполагам с добър автомобил, така че оставам позитивно настроени“, добави пилотът на Алфа Таури.