Начало Други Георги Димитров ще кара в британската Формула 4

Георги Димитров ще кара в британската Формула 4

836
0
Георги Димитров
Георги Димитров

Георги Димитров ще участва в британската Формула 4 през следващия сезон. Това стана ясно, след като тимът на Richardson Racing обявиха завръщането си в сериите. Именно за този екип ще кара българският пилот.

През сезона в Ginetta Junior Championship Димитров до момента е 4-и в класирането и втори сред дебютантите с впечатляващи изяви в първия си сезон на автомобилни състезания.15-годишният Георги постигна 2 победи и 1 подиум в дебютния си уикенд в Донингтън парк през август.

Оттогава Димитров продължи да постига подобни висоти, включително по-нататъшни победи на Нокхил и Силвърстоун, плюс още една поредица от подиуми. Преди Ginetta Juniors, българският състезател също се радваше на силна кариера в картинга на национално и международно ниво.

Встъпването му в британската Формула 4 също бележи завръщането на едноименния отбор на Гуин Ричардсън. Той за последно се състезава във F4 през 2019 г. с  Люк Браунинг, постигайки две победи – на Brands Hatch и още седем подиума.

Екипът е направил обширна програма за тестване в отсъствието им от шампионата през 2020 г., като Димитров е първият им потвърден пилот при завръщането им в битката за 2021 г.

„Моята цел винаги е била да се състезавам в едноместни автомобили. Така че наистина съм развълнуван от тази възможност и е страхотно да мога да остана с отбора след силния първи сезон заедно, коментира Димитров.

Чувствам, че успях да се докажа тази година в Ginetta и това беше добра стъпка да започна моята състезателна кариера. А британската F4 е следващата такава. Ако погледнете първите трима в F4 шампионата този сезон, всички те се състезаваха преди това в Ginetta Juniors и много други пилоти са следвали същия пъти са се справяли добре. Целта ми е да работя усърдно и да се опитвам да се изкачвам по стълбата на автомобилния спорт.

Не мога да знам какво да очаквам, защото все още се уча. Ще имам същия подход като този сезон и ще видя какво ще стане. Ще работя усилено с отбора през зимата, за да можем да се уверим, че сме максимално конкуренти и да се надяваме, че можем да се борим за някои силни резултати. “

Собственикът на отбора Гуин Ричардсън подчерта радостта си от факта, че  Димитров ще се състезава за тях при завръщането на отбора към едноместни автомобили и заяви, че плана за следващата година е отборът да участва във шампионата с общо три коли.

„Ние сме изключително доволни, че можем да потвърдим, че ще се върнем в британския F4 през следващия сезон. И че Георги е първият пилот, който се е записал в програмата, каза Ричардсън.

Когато той се присъедини към нас в началото на годината, за да се състезава в Ginetta Junior, знаехме, че той е талантлив пилот предвид успешната му картинг кариера. Но той наистина надмина нашите очаквания.

Той впечатли от самото начало на сезона и се  разви много през годината. Така че сме уверени, че той ще успее да направи впечатление в британската F4 през 2021 г. И ще постигне доста силни резултати.“

Сезонът на Ginetta Junior ще завърши в Кент този уикенд 14-15 ноември.