Начало Автомобили Германец подкара болида си от Формула Форд по улиците

Германец подкара болида си от Формула Форд по улиците

69
0

Всички ние се питаме какво е нужно, за да се превърне един състезателен едноместен болид в автомобил, легален за движение по пътищата. Германецът Кристиян Майер обаче решава да даде и отговор на този въпрос. 40-годишният Майер прекарва няколко години в работа по стар болид от Формула Форд, за да реализира мечтата си.

Сега, след 4 години работа, колата вече е годна за движение по улиците. Предизвикателството пред немеца обаче далеч не било малко. Майер, който е бивш състезател в немските серии Формула Форд, се е консултирал относно технологиите и сигурността със специалисти от TÜV. След първото си събеседване със служител на TÜV обаче, Майер не бил особено обнадежден. Когато попитал защо да не може да направи болида си легален за движение по пътищата, служителят му отговорил просто – ‘Ще бъде прекалено скъпо.‘.
Това обаче не отказва бившия състезател и той въпреки всичко се залавя за работа. И в края на краищата резултатът е налице.

В предното и задното крило са монтирани брони. Прибиращи се фарове са закрепени на предната част от окачването, а над колелата вече има пластмасови калници. На предните калници са монтирани предните мигачи, а на задните – задните мигачи и стоп-светлините. В кокпита е инсталирана ръчна спирачка, а също така и клаксон и превключватели за светлините. Налице са разбира се и регистрационни номера. Заради новите подобрения, сухото тегло на колата се е увеличило до 525кг.

Заради повишението на теглото идва нужда и от повишаване на мощността. Първата стъпка на германеца е да замени оригиналния двигател с мощност 130 к.с. Въпреки, че това не звучи особено много, колите от Формула Форд тежат само 420кг. Това е достатъчно за достигане на 100км/ч за по-малко от 5 секунди и за максимална скорост от около 230км/ч. Новият двигател, който Майер поставя в автомобила, е турбомотор от Опел Калибра с мощност от 204 к.с. С него максималната скорост на колата достига 250км/ч., въпреки допълнителното тегло.

Немецът казва, че винаги е искал да направи нещо с колата, която допреди това е събирала прах в гаража му през повечето време. Въпреки че Майер без съмнение е щастлив, че огромният труд, който е вложил в автомобила само за да може да отиде с него на работа, е приключил, жена му Дорис определено е дори по-щастлива и от него. Когато журналист нарича Кристиян Майер ‘благоразумен’, Дорис само го погледнала и се засмяла.