Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 GM официално се регистрира като производител на двигатели в F1

GM официално се регистрира като производител на двигатели в F1

1715
0
GM и Кадилак
снимка, Кадилак

GM официално се регистрира като производител на двигатели в F1. Американската автомобилна корпорация планира да се присъедини към световния шампионат от 2028 г. Разбира се, това ще се случи само ако тимът на Андрети получи разрешение за участие в F1.

GM прояви интерес към F1 в началото на тази година. Американците обединиха усилия заедно с тима на Андрети в опит да се включат в шампионата от 2025 г. нататък

Андрети подаде кандидатура за участие в F1, която бе одобрена от ФИА. Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем приветства влизането във Формула 1 на производител като GM и изрази своята подкрепа.

Сега пред Андрети и GM стои още едно голямо препятствие. Американците трябва да договорят търговските условия с ФОМ и да получат одобрението на всички настоящи отбори на грида.

Опитите на Андрети и GM срещат изключителна съпротива от страна на 10-те действащи отбора в F1. Всички те се страхуват да не загубят част от търговските си приходи, както и от дестабилизиращия ефект, който може да има един нов отбор на решетката.

Първоначално Дженерал Моторс ще участва в F1 само като спонсор. След това американците планират да създадат собствена задвижваща система според новите технически правила. Това обаче няма как да се случи преди 2028-ма. Дотогава отборът на Андрети планира да използва двигатели от друг производител. Вариантните са Алпин-Рено или Хонда. Американците вече имат дългогодишно партньорство с японската марка в сериите Индикар.

„Радваме се, че участието на Андрети Кадилак ще бъде задвижвано от агрегат на GM“, сподели Марк Ройс.

„С нашия задълбочен инженерен и състезателен опит сме уверени, че ще разработим успешен силов агрегат за сериите и ще позиционираме Андрети Кадилак като истински заводски отбор. Ще се състезаваме със страст и почтеност срещу най-добрите екипи от най-високото ниво на моторните спортове. Това ще помогне за издигането на спорта и повишаването на интереса на феновете към състезанията по целия свят“, добави президентът на GM.

GM също така разкри, че вече е започнато разработването и тестването на „прототипна технология.“ Компанията възнамерява да използва F1, за да подобри разбирането си за електрификацията, хибридизацията, устойчивите горива, високоефективните двигатели с вътрешно горене и софтуера

Този уикенд се очакват представители на GM и Андрети в падока в Лас Вегас. Целта им ще бъде да убедят ФОМ да допусне до участие американския екип. Ако F1 не даде зелена светлина на проекта на Андрети и Кадилак, то GM най-вероятно ще прекрати намеренията си за участие в световния шампионат.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Cadillac Performance (@cadillacvseries)