Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Голямата победа е, че Жу е добре и готов да се състезава...

Голямата победа е, че Жу е добре и готов да се състезава в Австрия, заяви Васьор

1114
0
Гуаню Жу
снимка: Алфа Ромео

Голямата победа в края на уикенда за Гран при на Великобритания е, че Гуаню Жу е добре и е готов да се състезава в Австрия броени дни след ужасяващата си катастрофа на пистата Силвърстоун, заяви Фредерик Васьор. Шефът на Алфа Ромео в F1 – отборът, за който се състезава китайският пилот – не пестеше суперлативи за нивото на безопасност в спорта. Жу се преметна във въздуха в мелето след старта. Болидът му се провлачи с колелата нагоре през зоната за сигурност, отскочи през предпазната бариера и падна странично между нея и оградата, зад която вече са зрителските трибуни. Известно време пилотът остана заклещен вътре и бе необходима помощта на спасителните екипи, за да го извадят.

„Според мен всички ще се съгласят, че най-важното нещо е да видим Жу без последствия и контузии след подобен огромен инцидент“, коментира Васьор

„Видяхме наистина драматични сцени. Още веднъж трябва да сме благодарни за страхотните подобрения в сигурността, въведени от ФИА и Формула 1 за този положителен финал. Работата за подобряване на безопасността в спорта ни никога не спира. И станалото ни напомни колко точно е важно това: Жу е добре, готов да се състезава в Австрия след седмица и това е голямата победа на деня.“

Инцидентът ще бъде допълнително проучен от ФИА и специализираните звена на федерацията. Ще се провери какво е било поведението на всеки компонент – краш структурите на колата и хейлото, предпазната бариера и т.н.

Джордж Ръсел заяви, че F1 трябва да извлече всички възможни поуки от катастрофата

„Преди всичко се радвам, че Жу е добре. Изключително плашещ инцидент – и за него, и за публиката. Подобно нещо никога не е приятно. Трябва да се помисли как да се избегне заклещването на кола в толкова тясно разстояние. Той се оказа между бариерата и металната ограда и просто нямаше накъде да мръдне“, каза Ръсел.