Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гордея се с решението на Ферари и с целия отбор, заяви Алонсо...

Гордея се с решението на Ферари и с целия отбор, заяви Алонсо след Гран при на САЩ

51
0
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо запази шансовете си за световна титла във Формула 1 през 2012 г. живи до последния старт от шампионата. Испанецът ще води финална битка благодарение в голяма степен на съотборника си Фелипе Маса, който днес бе санкциониран броени часове преди старта, след като Ферари счупиха предпазния печат на скоростната му кутия.

Екипът го стори, за премине Алонсо още една позиция напред на стартовата решетка – до седмото място – и да потегли от чистата част на пистата до Остин. На финала двукратният шампион бе трети и не само защити решението на тима си, но и заяви, че се гордее с него.

Решението беше на отбора, тъй като от шеста и осма позиция вероятно щяхме да сме девети и десети в първия завой. Накрая потеглихме от чистата страна на трасето и аз лично се гордея както с решението, така и с отбора – те казаха истината. Не са много екипите, които биха постъпили по този начин в подобна ситуация – заяви Алонсо. – Фелипе бе фантастичен през целия уикенд. Бе по-бърз от мен в квалификацията, днес също. В Сао Пауло ще ни е нужно същото темпо от него, за да помогне. Ред Бул ще са силни, а ние трябва да останем обединени.

Шефът на Скудерията Стефано Доменикали заяви, че колкото повече мисли за случилото се, толкова по-убеден е, че решението е било правилно.

Не желаех да лъжа, исках само да кажа истината. И според мен е ясно, че във Ферари отборът е най-важното нещо. Обсъдихме данните за лявата половина на грида и бяхме наясно, че сцеплението там е ужасно. Говорих и с двамата пилоти. Фелипе прояви пълно разбиране и съм благодарен за това. Според мен всеки друг шеф на отбор би постъпил по същия начин. При ситуацията, в която се намирахме в събота вечер, целта бе битката за титлата да стигне до последния кръг. Постигнахме максимума в конкретната ситуация, като се има предвид, че и Ред Бул, и Макларън бяха по-бързи от нас. Затова съм щастлив – въпреки че Ред Бул спечелиха конструкторската корона, ние оставаме в битката до последно – каза още Доменикали.